Gezocht: beeldmateriaal ten tijde van val Srebrenica

Er wordt een zoektocht gestart naar de visuele erfenis van Srebrenica. Beeldmateriaal, waaronder privéfoto’s van Dutchbat, moeten leiden tot een online database. Aanleiding is de genocide in Srebrenica die nu 25 jaar later, op 11 juli wordt herdacht. Centraal staat dan ook de VN-vredesmissie van destijds en de Europese belofte dat een genocide zoals in 1995, nooit meer mag gebeuren.

De Faculteit Militaire wetenschappen (FMW) van de Nederlandse Defensie Academie en het Amsterdam Center for European Studies (UvA) starten nu een meerjarig interdisciplinair onderzoek. Het heeft als titel: Facing Srebrenica en de toekomst van de herinnering in Europa.

Beide partijen willigen daarmee een verzoek in van de nabestaanden van slachtoffers.

De duurzaam toegankelijke online database ontstaat met steun van Dutchbatveteranen. Zij leveren beeldmateriaal uit de jaren 1994 en 1995. Het zijn voornamelijk privéfoto’s, gemaakt tijdens het leven in de enclave.

Erna Rijsdijk van de FMW en Guido Snel (ACES) leiden het onderzoek. Met een videoclip roepen zij Dutchbatveteranen op hun foto’s voor dit project met hen te delen:

Voor meer informatie:  www.facingsrebrenica.eu.