Tentoonstelling over Srebrenica geopend in Potocari

De tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' is vandaag geopend. De expositie in het Potocari Memorial Centre in Potocari in Bosnië-Herzegovina vertelt het verhaal van de genocide van Srebrenica: de aanloop, de gebeurtenissen zelf en de nasleep.

Pantserrupsvoertuig in Bosnië.

Een YPR - pantserrupsvoertuig in Bosnië (archief)

Het herinneringscentrum is ondergebracht in het voormalige hoofdkwartier van Dutch Battalion Unprofor (1994-1995). Er zijn foto's, video's, documenten, infographics, teksten en persoonlijke herinneringen te zien. Van een aantal ruimtes wordt getoond wat hun functie was in de periode 1994-1995. 1 van de wachttorens op de compound is gereconstrueerd en er is een informatiebord geplaatst bij 1 van de observatieposten in de bergen (OP Foxtrot). Defensie stelde voor de inrichting van de expositie materiaal zoals kasten en telefoons beschikbaar.

Bij de opening waren naast ambassadeur Jurriaan Kraak 16 militairen van DutchBat III. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontwikkelde de tentoonstelling, in samenwerking met vredesbeweging PAX en het Potocari Memorial Centre.