Militairen geëerd voor uitmuntende inzet in Afghanistan en Syrië

Militairen van de Koninklijke Landmacht zijn vanmiddag geëerd voor hun bijzondere inzet in Afghanistan (2007) en Syrië (2013). Op de Kromhout Kazerne in Utrecht kregen zij van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif de Sculptuur Operationeel Optreden met een Zilveren Erekoord.

Luitenant-generaal Mart de kruif reikt het Zilveren Erekoord uit.

Luitenant-generaal Mart de kruif reikt het Zilveren Erekoord uit.

De 9 hebben zich tijdens operationeel optreden onderscheiden door 'buitengewone toewijding en loffelijk optreden'. Het gaat om 8 militairen die in Afghanistan dienden en 1 in Syrië als VN-waarnemer. "Zij hebben maandenlang gewaakt over de veiligheid van collega’s en bondgenoten", aldus De Kruif. "Ze hebben zich gewaagd in de vuurlinie en op het cruciale moment gehandeld." Vol trots namen de militairen het beeld en de bijbehorende versierselen in ontvangst.

De Sculptuur Operationeel Optreden is de hoogste individuele waardering van de Commandant Landstrijdkrachten voor operationeel optreden. Het is een bronzen borstbeeld van een militair in gevechtsuitrusting, met daaronder de betreffende missie en actie.

Er werden negen sculpturen uitgereikt.

Er werden negen sculpturen uitgereikt.

Libanon

Ruim 4 jaar geleden werd het bronzen borstbeeld voor het eerst uitgereikt. 21 Libanonveteranen en de nabestaanden van een overleden veteraan namen het in ontvangst. Zij werden geprezen voor hun inzet in 1979 in het dorpje Qana in Libanon. Daar boden zij onder vijandelijk vuur hulp aan een VN-bataljon uit Fiji. Een jaar later kregen 3 andere UNIFIL-militairen voor dezelfde inzet de sculptuur. Eind vorig jaar kreeg de hele UNIFIL-groep het bijbehorende Zilveren Erekoord.