Gevallenen herdacht bij Indiëmonument Roermond

In Roermond zijn vandaag bij het Indiëmonument 1945 – 1962 de ruim 6200 gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea herdacht. Minister-president Mark Rutte vertegenwoordigde de regering. Voor een gehoor van duizenden veteranen bedankte hij de militairen voor hun trouwe en tomeloze inzet. Namens de Staten-Generaal legde hij een krans.

Herdenking

Bij de herdenking werden meerdere kransen bij het monument gelegd.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp woonde de plechtigheid bij, evenals Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger, Commandant Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens, plaatsvervangend Commandant Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps generaal-majoor Leo Beulen en commandeur Han van Gelder namens de Koninklijke Marine. Ook was Inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK) en tevens Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Bart Hoitink bij de ceremonie aanwezig.

Fly-By

De erewachten bij het monument werden gevormd door militairen van 41 Pantser Genie Bataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12 Infanterie Bataljon Regiment van Heutsz luchtmobiel uit Schaarbergen.

4 F-16's van de luchtmacht verzorgden na het Wilhelmus en 1 minuut stilte een ceremoniële fly-by. Daarna legden vertegenwoordigers van meer dan 80 organisaties kransen bij het monument, geholpen door leerlingen van groep 8 van Basisschool St. Alfonsus uit Roermond.

Het Orkest de Koninklijke Luchtmacht en het Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging samen met het Weerter Gemengd Koor Vivace zorgden voor de muzikale ondersteuning.

Herdenking01

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp woonde de plechtigheid bij.