EU-noodhulp aan Haïti

Duur missie
10 oktober 2016 - 26 oktober 2016
Aantal militairen
175
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Haïti werd begin oktober 2016 getroffen door orkaan Matthew. Die eiste veel doden en richtte enorme schade aan. Het eiland in de Caribische Zee vroeg de Europese Unie om hulp.

Nederland stuurde vanaf Curaçao 2 marineschepen naar het getroffen gebied. Zr.Ms. Holland en Zr.Ms. Pelikaan brachten hulpgoederen naar verschillende plekken langs de (zuid)westkust van Haïti. Ook ging extra personeel mee om de bevolking te helpen. Mariniers om goederentransport te beveiligen, genisten van de landmacht voor opruim- en opbouwwerk en artsen en verpleegkundigen. Een hydrografisch team van de marine inspecteerde vaarwegen en steigers op obstakels en schade.

Shelterboxen

Het Nederlandse patrouilleschip en het ondersteuningsvaartuig leverden bouwmaterialen af en grote hoeveelheden eten, drinken en artikelen voor persoonlijke hygiëne. Ook voorzagen 300 meegenomen shelterboxen kleine gezinnen van een dak boven het hoofd.

Snelle boten

Door de waterdiepte konden de marineschepen niet overal aanleggen. De militairen brachten het materiaal daarom aan land met kleine, snelle boten. Die werden ook gebruikt voor het aan wal brengen van spullen van grote hulpverleningsorganisaties. Het ging totaal om 450 ton hulpgoederen.

Dit is een voorlopige missiebeschrijving van het Mediacentrum Defensie. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie publiceert hier later een definitieve versie.