Operatie Tricolette

Duur missie
6 november 2014 - 24 januari 2015
Aantal militairen
222
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

In de jaren 2014-2015 werd West-Afrika geteisterd door een ongekend grote uitbraak van het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie zag het virus als een bedreiging voor de gehele wereldbevolking. De Verenigde Naties richtte op 19 september 2014 de United Nations Mission for Ebola Emergency Relief (UNMEER) op. UNMEER coördineerde de noodhulp aan de getroffen landen. Intussen riepen de Verenigde Naties haar leden op hulpgoederen en logistieke ondersteuning te leveren.

Operatie Tricolette

Deze oproep vond ook gehoor in Nederland. In september bekeek Defensie de mogelijkheden voor de inzet van het ondersteunings- en bevoorradingsschip Karel Doorman. Het schip was geknipt voor de missie, maar nog niet afgebouwd. Op 24 oktober werd bekend gemaakt dat de Karel Doorman toch zou worden ingezet. Het schip ging hulpgoederen vervoeren naar Sierra Leone, Guinee en Liberia. De missie kreeg de naam operatie Tricolette.

Voorbereidingen

De bemanning werd uitgebreid met een force protection element en een landings-vaartuigendetachement van het Korps Mariniers. Ook het medische team werd versterkt. Dit team volgde een speciale ebolatraining. De hele bemanning kreeg voorlichting over het virus en voorzorgsmaatregelen. Strenge regels moesten de risico’s op besmetting tot een minimum beperken.

Uitvoer van de missie

De Karel Doorman is ingezet tussen 6 november 2014 en 24 januari 2015. Het schip vervoerde hulpgoederen van 9 EU-lidstaten (inclusief Nederland), verschillende hulporganisaties en particuliere aanbieders. Een deel van de lading werd opgepikt in Southampton en Gibraltar (Verenigd Koninkrijk) en in La Rochelle (Frankrijk).

De Karel Doorman deed 3 havens aan: Freetown in Sierra Leone, Conakry in Guinee en Monrovia in Liberia. Dit waren de zwaarst getroffen landen. Daarnaast bevoorraadde het meerdere malen een Brits schip, de RFA Argus, met brandstof en goederen. De Argus is een hospitaalschip dat voor de kust koerste.

Na een kort verblijf in Dakar, Senegal, begon de Karel Doorman op 15 januari aan haar terugreis. Op 24 januari liep het schip de haven van Den Helder binnen. Daarmee kwam de missie officieel ten einde.