F-16-missie Baltische staten vanuit Polen

Duur missie
5 september 2014 - 16 december 2014
Aantal militairen
100
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Eind 2013 ontstaan spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Een van de oorzaken is een samenwerkingsovereenkomst tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj met de Europese Unie. Door de hieropvolgende crisis in Oekraïne zette de NAVO meer militaire middelen in Oost-Europa in.

Binnen de missie Baltic Air Policing traden de 28 bondgenoten gezamenlijk op als teken van saamhorigheid. Deze tijdelijke versterking was bedoeld om oostelijke NAVO-bondgenoten gerust te stellen. Die voelden zich bedreigd door Rusland.

Bewaking luchtruim

De 3 Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben zelf geen jachtvliegtuigen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening. Voor deze zogeheten Baltic Air Policing (BAP) taak leveren de bondgenoten om beurten jachtvliegtuigen. In 2005 bewaakte Nederland al eens 3 maanden lang het Baltische luchtruim. Toen gebeurde dat met 4 F-16’s en zo’n 100 militairen vanaf de vliegbasis Siauliai in Litouwen.

Dit is een voorlopige missiebeschrijving van het Mediacentrum Defensie. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie publiceert hier later een definitieve versie.