Vliegramp in Tripoli

Duur missie:
13 mei 2010 - 15 juni 2010
Aantal militairen:
4
Dodelijke slachtoffers:
geen
Dapperheidsonderscheidingen:
geen

Op 12 mei 2010 vertrok vlucht 8U771 van Afriqiyah Airways van Johannesburg (Zuid-Afrika) naar de Libische hoofdstad Tripoli. Aan boord waren 104 passagiers en bemanningsleden. Door een reeks verkeerde handelingen, verwarring en desoriëntatie stortte het vliegtuig om 6:01 uur lokale tijd neer naast de landingsbaan in Tripoli. Alleen een 9-jarig Nederlands jongetje overleefde de crash.

Identificatie

Het onderzoek naar de oorzaak van de crash begon de dag erna, tegelijk met het identificeren van de slachtoffers. Vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers riepen de Libische autoriteiten Nederlandse hulp in. 13 mei kwamen de eerste 6 medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) in Tripoli aan. Zij identificeerden de niet-Libische slachtoffers. De volgende morgen versterkten nog eens 24 LTFO-medewerkers het team. Onder hen was ook personeel van de Koninklijke Marechaussee.

Nieuwe techniek

In totaal waren de Nederlanders 33 dagen bezig met het identificeren van de slachtoffers, relatief snel gezien de omvang van de ramp. Dit was te danken aan nieuwe identificatietechnieken bij het DNA-onderzoek. Op 15 juni 2010 was de identificatie klaar en werden de laatste slachtoffers naar Nederland gebracht. Op dezelfde dag verlieten de laatste LTFO-medewerkers Libië.