European Union Monitoring Mission (EUMM) in Georgië

Duur missie
1 oktober 2008 - 1 januari 2009
Aantal militairen
2
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

In de nacht van 7 op 8 augustus 2008 viel het Georgische leger de afvallige regio Zuid-Ossetië binnen. Buurland Rusland reageerde hierop met een tegenaanval op 2 fronten.

Het Russische leger trok op 9 augustus op tegen het Georgische leger in Zuid-Ossetië. Het ontplooide tegelijkertijd eenheden in Abchazië, een ander gebied in Georgië dat zich had afgescheiden. Binnen 5 dagen wist het Russische leger, gesteund door Zuid-Ossetische milities, de Georgische krijgsmacht tot de terugtocht te dwingen. Het bezette daarbij enkele strategische bruggenhoofden voorbij de grens van Zuid-Ossetië met Georgië. Volgens Rusland zelf was dit om een veiligheidszone te creëren.

Russisch leger

Het Russische leger bezette ook in het grensgebied van Abchazië en Georgië een veiligheidszone. De Franse president, Nicholas Sarkozy wist op 12 augustus namens de Europese Unie (EU) een verdrag te forceren dat een einde aan de vijandelijkheden moest maken. Rusland begon zijn troepen terug te trekken uit de veiligheidszones. Dat was nadat enkele gevoeligheden waren weggepoetst in aanvullende verdragen en de EU een waarnemingsmissie had ontplooid.

Status blijft strijdpunt

De status van zowel Zuid-Ossetië als Abchazië bleef een strijdpunt. Beide gebieden streefden onafhankelijkheid na. Rusland ondersteunde die ambitie, terwijl de NAVO en de EU-lidstaten zich achter Georgië opstelden. De Georgische regering hield vol dat Zuid-Ossetië en Abchazië zelfstandige gebiedsdelen binnen Georgië waren.