European Union Force Tchad/RCA

Duur missie
18 mei 2008 - 18 maart 2009
Aantal militairen
154
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

In 1960 werd Tsjaad onafhankelijk van Frankrijk. Sindsdien kenmerkte het land zich door politieke onevenwichtigheid. Die kwam door interne tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen en regio’s.

Een constante factor was de tegenstelling tussen 2 groepen. De Arabische, van veeteelt levende moslimbevolking in het arme woestijnachtige noorden. De andere belangrijke groep waren de christelijke-animistische landbouwers. Zij woonden vooral in het relatief welvarende zuiden.

Rebellen

Rebellengroeperingen lieten regelmatig van zich horen. De opstand in Tsjaad was nauw verbonden met conflicten in het aangrenzende Darfur (Sudan) en de Centraal Afrikaanse Republiek. De rebellen opereerden straffeloos in het grensgebied van de 3 landen.

Politiemissie

In het bijzonder werden de kampen voor vluchtelingen en verdreven bevolking in het oosten van Tsjaad op grote schaal geteisterd door criminaliteit. Het Tsjadische politieapparaat was niet in staat burgers en vluchtelingen te beschermen tegen criminelen. De VN-Veiligheidsraad besloot daarom een VN-politiemissie in het leven te roepen.

De missie had tot doel Tsjadische politieagenten op te leiden voor inzet in de vluchtelingenkampen. De Veiligheidsraad maakte dankbaar gebruik van het aanbod van de Europese Unie (EU) om een jaar lang een vredesmacht te leveren. Die moest buiten de kampen onder meer het personeel en de faciliteiten van de politiemissie beschermen. De VN had namelijk meer tijd nodig om een eigen ‘beveiligingsmacht’ op te bouwen.