Nederlands aandeel in NATO Disaster Relief Team Pakistan

De Pakistaanse regering had na de aardbeving in 2005 een algemeen hulpverzoek aan de internationale gemeenschap gedaan. Nederland stuurde daarop op 10 oktober 2005 een Urban Search and Rescue Team (USAR).Dat assisteerde in de dagen direct na de aardbeving bij het zoeken naar slachtoffers. De NAVO was ook al om hulp gevraagd.

In het USAR-team zat ook Defensiepersoneel. De Nederlandse bijdrage aan de hulpoperatie van de NAVO bestond uit het Field Dressing Station van het Tweede Mariniersbataljon en een peloton mariniers. De eenheden ontplooiden vanuit Afghanistan naar het Bagh-district in het noordoosten van Pakistan en waren op 8 november 2005 operationeel.

Op 26 november nam 422 Hospitaalcompagnie van de landmacht de missie over. Een peloton verkenners van 42 Tankbataljon leverde de beveiliging. In de loop van januari 2006 werd duidelijk dat de Pakistaanse autoriteiten het mandaat niet wilden verlengen en de vraag naar noodhulp af nam af. De missie werd beëindigd.

Het zogeheten 1(NLD) Militair Noodhospitaal Pakistan had tot dat moment 4.890 poliklinische behandelingen uitgevoerd, hielp 11 kinderen ter wereld te brengen en nam 286 mensen op in het hospitaal. Van hen moesten er 159 een chirurgische ingreep ondergaan. In de buitengebieden behandelden mobiele medische teams in die 3 maanden ook nog eens 3.424 mensen.