European Union Police Mission I en II (EUPM)

Duur missie
1 januari 2003 - heden
Aantal militairen
182
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

De Europese Unie besloot 18 februari 2002 per 1 januari 2003 de politiemissie van de United Nations International Police Task Force (UNIPTF) voort te zetten als European Union Police Mission. Doel van de missie was het begeleiden van het Bosnische midden- en hogere politiekader bij het uitoefenen van politietaken naar Europees model.

De EUPM had in tegenstelling tot UNIPTF geen uitvoerende taken en verrichtte de werkzaamheden ongewapend. Het was de eerste politiemissie van de EU waaraan zowel civiele als militaire politiefunctionarissen deelnamen. De missie telde ongeveer 515 personen en honderden lokaal geworven personeelsleden.

Politiehervormingen

De belangrijkste Bosnische partijen bereikten eind 2005 een politiek akkoord over toekomstige politiehervormingen. De Europese Unie vertrouwde het toezicht op deze hervormingsmaatregelen toe aan een sterk verkleinde politiemissie: EUPM II (ongeveer 200 personen). EUPM II werkte nauwer dan haar voorganger samen met lokale en internationale organisaties. Zo kreeg de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie een grotere coördinerende rol. Een ander belangrijk aandachtspunt van EUPM II was de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.