De Albanese Piramidespelcrisis

Duur missie
14 maart 1997 - 16 maart 1997
Aantal militairen
164
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

In 1991 viel het communistische regime in Albanië definitief. Daarop koos het als een van de armste landen van Europa voor het invoeren van een westers systeem op kapitalistische grondslag. Onder invloed van een ‘goudkoorts’ liet een groot deel van de bevolking zich begin jaren '90 verleiden tot deelname aan een zogenoemd piramidespel.

Beleggingsconstructie blijkt kaartenhuis

De hoop om snel rijk te worden verdween als sneeuw voor de zon toen deze beleggingsconstructie uiteindelijk als een kaartenhuis ineenstortte. Meer dan de helft van de Albanese families raakte hun toch al kleine vermogen kwijt. De benadeelde groep was zo groot, dat de al kwakkelende Albanese economie in een nog dieper dal raakte.

Volkopstand en ordeloosheid

De bevolking legde de schuld bij de regering. Eind januari 1997 leidde de onvrede tot een massale volksopstand. De toch al niet populaire regering van president Sali Berisha weigerde echter af te treden. De chaos leidde tot totale ordeloosheid. Legereenheden werden verdreven, winkels, banken en wapendepots geplunderd, criminelen uit de gevangenissen vrijgelaten en milities en bendes grepen lokaal de macht. Duizenden buitenlanders en Albanezen sloegen op de vlucht.