Nederlands aandeel in de Rapid Reaction Force (RRF)

De Nederlandse regering besloot op 7 juni 1995 deel te nemen aan de Frans/Britse Rapid Reaction Force (RRF)met:

• een versterkte mortiercompagnie van het Korps Mariniers;

• een mortieropsporingsradareenheid van de Koninklijke Landmacht;

• 6 staffunctionarissen.

Het Nederlandse contingent in de RRF stond onder bevel van majoor der mariniers Ingo Piepers. Het was ondergebracht in een Multinational Brigade (MNB). Een verkenningsgroep reisde op 17 juni naar Bosnië. Het merendeel van de Nederlanders (125 militairen) vertrok op 11 juli uit Split. Noodgedwongen bivakkeerden ze 5 weken elders in Kroatië voordat de RRF toestemming kreeg om zich te ontplooien op de berg Igman bij Sarajevo.

Sarajevo onder vuur

NAVO-vliegtuigen en de RRF straften in een gezamenlijke actie een op 28 augustus uitgevoerde bloedige Bosnisch-Servische mortierbeschieting op Sarajevo af. Ze deden dit door 2 weken lang de stellingen van de Bosnische Serviërs rondom Sarajevo onder vuur te nemen (operatie Deliberate Force).

De Nederlandse mariniers namen voornamelijk het zware materieel van de Serviërs onder vuur. Dat stond rondom Sarajevo opgesteld. Na die eerste 2 weken werd het rustiger rond Sarajevo. Door de hulp van het RFF kwam het dagelijkse leven in Sarajevo weer langzaam op gang. De RRF en daarmee ook de MNB gingen op 20 december 1995 over in een nieuwe NAVO-operatie: IFOR.