Golfoorlog

Duur missie
9 september 1990 - 15 juli 1991
Aantal militairen
1.834
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Irak viel op 2 augustus 1990 Koeweit binnen omdat de oliepolitiek van dat land nadelige gevolgen zou hebben voor de Iraakse economie. Daarnaast verweet Irak het oliestaatje al jaren olie te stelen uit het Roemajla-olieveld op de grens tussen de landen.

Nog op de dag van de invasie eiste de VN-Veiligheidsraad de onvoorwaardelijke Iraakse terugtrekking uit Koeweit. Enkele dagen later kondigde de raad een algeheel handelsverbod af tegen Irak. Nog dezelfde maand werden de VN-lidstaten opgeroepen het verbod zo nodig met geweld te handhaven. Een groot aantal landen gaf gehoor aan de VN-resolutie en stuurde schepen om dit af te dwingen.

Offensief tegen Irak

In de daaropvolgende maanden vergrootte de anti-Iraakse coalitie onder aanvoering van de VS haar militaire slagkracht in de Golfregio. Irak trok zich ondanks het machtsvertoon niet terug uit Koeweit. Op 29 november 1990 machtigde de Veiligheidsraad de anti-Iraakse coalitie om Irak desnoods met geweld te verdrijven. In de nacht van 16 op 17 januari 1991 ging het luchtoffensief van start. De tweede fase van operatie Desert Storm, het grondoffensief, begon op 23 februari. Na een grondoorlog van 100 uur vroeg het Iraakse regime op 28 februari om een staakt-het-vuren.