De Tunesië-compagnie

Duur missie
4 december 1969 - 4 maart 1970
Aantal militairen
245
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

In de laatste week van september 1969 werd het Noord-Afrikaanse Tunesië getroffen door een zware watersnoodramp. Als gevolg van verwoestende waterstromen kwamen honderden burgers om het leven en raakten honderdduizenden dakloos.

Geen infrastructuur en schoon drinkwater

Bijna alle bruggen, wegen, spoorwegen en waterleidingen in het noorden en oosten van Tunesië waren volledig weggeslagen. Het grootste probleem na deze ramp was echter vooral dat in het getroffen gebied nauwelijks nog schoon drinkwater te verkrijgen was. De overstroming had overal een dikke zandlaag achtergelaten. Hierdoor waren bijna alle waterputten onbruikbaar geworden. Bovendien had de waterstroom de leidingen in de omgeving van de steden Sidi bou Ali en Kairouan kapotgeslagen.

‘Rampenbrigade’ schiet te hulp

De Tunesische regering vroeg diverse landen om hulp. Nederland had net een speciale eenheid opgericht die kon optreden in door rampspoed getroffen regio’s, de zogenoemde ‘Rampenbrigade’. Nederlandse genisten kregen de taak om waterleidingen te herstellen en waterputten zandvrij te maken.