Netherlands Engineer Team Assisting Bihar (NETAB)

Duur missie
23 mei 1968 - 21 mei 1969
Aantal militairen
21
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Tijdens de zomers van 1965 en 1966 kampte India met extreme droogtes. Hierdoor dreigde voor een groot deel van de Indiase bevolking een hongersnood. Slechts door het internationale voedselprogramma ‘Eten voor India’ bleef het aantal slachtoffers relatief beperkt.

Nederlands irrigatieproject

De Nederlandse regering bood in 1967 hulp aan in de vorm van een irrigatieproject om de voedselproductie in de toekomst minder afhankelijk van het klimaat te maken. Een geniedetachement moest de noodlijdende bevolking in India helpen met het opzetten van een waterwinningsproject in de deelstaat Bihar, het Bihar Water Development Project.

Voedselproductie verhogen

Om de opdracht nader te bepalen, deden majoor G.W. Metz van de landmacht en burgeradviseur ir. G.P. Felius van Rijkswaterstaat vooronderzoek. Bij terugkomst maakten zij kenbaar dat het probleem in India in eerste instantie een voedselprobleem was. Het op te zetten waterproject moest als doel hebben de voedselproductie te verhogen.

Werkgebied

Het werkterrein van het Nederlandse detachement in Bihar werd beperkt tot het zwaarst getroffen gebied. Dat was het Gaya-district ten noordwesten van de rivier de Ganges. De Nederlandse militairen werden voor een jaar uitgezonden.