Operatie Aqua Vita, Florence

Duur missie
12 november 1966 - 9 december 1966
Aantal militairen
140
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Begin november 1966 had Midden-Italië te lijden onder zware regenval. Vooral in Florence had dit rampzalige gevolgen. Een groot Nederlands detachement vertrok naar deze stad om de bevolking te helpen met schoon drinkwater en met het opruimen van ravage.

Door de zware regenval kwamen enorme modderstromen op gang in het dal van de Arno. Deze stroomden in de rivier waardoor het waterpeil steeg en de Arno buiten zijn oevers trad. In de nacht van 4 op 5 november 1966 woedde er ook nog eens een zware storm in het gebied. Een stuwdam ten oosten van Florence dreigde te bezwijken, waarop werd besloten de stuwen te openen.

Vloedgolf over de stad

In de ochtend van 5 november stroomde een nietsontziende vloedgolf Florence in. Binnen korte tijd veranderde de stad in een kolkende modderpoel. In de navolgende uren bleef het waterpeil stijgen, op verschillende plaatsen tot wel 4 meter boven straatniveau.

De ravage was groot. 35 mensen kwamen om het leven. Een groot deel van Florence, het eeuwenoude centrum van cultuur en wetenschap, werd vernield. Op veel plaatsen sloeg de modderstroom het waterleiding- en elektriciteitsnetwerk kapot.

Vrijwel onmiddellijk kwam er met internationale steun een grootscheepse hulpactie op gang. Het duurde niet lang voordat het Nederlandse Rode Kruis het ministerie van Defensie benaderde: in het getroffen gebied was er grote behoefte aan schoon drinkwater. De krijgsmacht beschikte over de middelen dit te leveren.

Het Nederlands aandeel: operatie Aqua Vita

Op 6 november 1966 kreeg 101 Geniegevechtsgroep uit Wezep opdracht een waterzuiveringsdetachement samen te stellen. Er werden 4 waterzuiveringspelotons gevormd. Het personeel hiervoor was afkomstig van 11 en 107 Geniebataljon, 462 Pontonnierbataljon, het Genie Opleidingscentrum (GOC) en het Korps Mobiele Colonnes (KMC). Daarbij kwamen ondersteunende eenheden, waardoor de totale sterkte op 140 man kwam.

Ontplooiing

Op 12 november vertrok het detachement vanaf vliegveld Ypenburg richting Florence. Daar ontplooiden de eenheden zich op beide oevers van de Arno: de genisten op de noordoever en de mannen van de KMC op de zuidoever. Het personeel van 11 en 107 Geniebataljon richtten enkele dagen later meer waterpunten in de stad in.

In totaal wisten de Nederlandse militairen in Florence in 3 weken tijd 9 miljoen liter vers drinkwater voor de burgerbevolking te produceren. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december keerde het detachement met 3 Fokkers F-27 van de Koninklijke Luchtmacht terug naar Nederland. Het materieel kwam per trein terug.