United Nations India-Pakistan Observation Mission (UNIPOM)

Duur missie
23 september 1965 - 19 maart 1966
Aantal militairen
6
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Direct na de Tweede Wereldoorlog bleken de spanningen tussen moslims en hindoes in het koloniale Brits-Indië onoverbrugbaar. Dit had tot gevolg dat er na de soevereiniteitsoverdracht door de Britse regering op 15 augustus 1947 2 erfgenamen waren: de moslimstaat Pakistan en de hindoestaat India.

Bronnen van grensconflicten

De in het Himalaya-gebergte gelegen vorstendommen Jammu en Kashmir bleven in het bijzonder een bron van grensconflicten. Tussen oktober 1947 en januari 1949 vochten Indiase en Pakistaanse troepen in Kashmir in de eerste Indiaas-Pakistaanse oorlog. De VN-Veiligheidsraad riep beide partijen op tot een staakt-het-vuren. Een militaire waarnemersmissie zag vanaf januari 1949 toe op de handhaving van het bestand.

Tweede Indiaas-Pakistaanse oorlog

In 1964 en 1965 nam het aantal incidenten in Jammu en Kashmir echter weer hand over hand toe. Dat mondde uit in de tweede Indiaas-Pakistaanse oorlog. De Veiligheidsraad riep opnieuw op tot een staakt-het-vuren. De controle op het staakt-het-vuren in het Indiaas-Pakistaanse grensgebied (van Kashmir tot de Arabische-Zeekust) werd toegewezen aan de nieuwe United Nations India-Pakistan Observation Mission (UNIPOM).