United Nations Yemen Observation Mission (UNYOM)

Duur missie
27 november 1963 - 12 september 1964
Aantal militairen
10
Dodelijke slachtoffers
geen
Dapperheidsonderscheidingen
geen

Op 18 september 1962 overleed de Jemenitische koning Ahmed. 8 dagen later pleegde een kapitein van de koninklijke lijfwacht, Sallal, een staatsgreep. De hervormingsgezinde troonopvolger Al-Badr vluchtte met zijn gevolg vanuit de hoofdstad Sana’a naar het bergachtige noorden van Jemen. Daar bevond zich de harde kern van de koningsgezinde zaiditische (sjiietische) aanhang.

Conflict verspreidt zich

Het zuiden was soennitisch en traditioneel wereldser ingesteld dan de bergstammen in het noorden. Het conflict verspreidde zich over het land toen Egypte in oktober 1962 troepen, wapens en voorraden naar Jemen stuurde om de opstandige royalisten te bedwingen. Saudi-Arabië leverde juist wapens en voorraden aan de royalisten. Onder internationale druk kwamen Egypte en Saudi-Arabië in april 1963 nader tot elkaar. Egypte zegde toe zijn expeditieleger terug te trekken, terwijl beide landen afspraken de militaire leveranties stop te zetten.

VN-waarnemers

De VN-Veiligheidsraad stemde op 11 juni 1963 in met het sturen van VN-waarnemers om zo de uitvoering van het akkoord tussen Egypte en Saudi-Arabië te controleren. Dit was de United Nations Yemen Observation Mission (UNYOM). Een groot probleem vormde de controle op het Saudische deel van de overeenkomst. Het grensgebied tussen Jemen en Saudi-Arabië in het noorden was erg bergachtig en bood veel gelegenheid voor wapensmokkel. Hier stelden de VN een gedemilitariseerde zone in van 20 kilometer breed.