Korea-oorlog

Duur missie
16 juli 1950 - 24 januari 1955
Aantal militairen
4.748
Dodelijke slachtoffers
121 plus 4 vermisten
Dapperheidsonderscheidingen
68

In augustus 1945 gaf Japan zich over. De Japanse autoriteiten en troepen trokken zich terug uit de bezette gebieden. In de meeste landen namen terugkerende westerse koloniale heersers of nationale bevrijdingsbewegingen het heft in handen. In Korea ontbraken beide.

Korea verdeeld

De Sovjet-Unie bezette het noordelijke deel van Korea, de VS het zuidelijke deel. De als tijdelijk beoogde scheidslijn – de 38e breedtegraad – tussen de beide bezettingszones groeide al snel uit tot een daadwerkelijke grens en tot een confrontatielijn. Al in 1948 was duidelijk dat de oplopende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea op een burgeroorlog kon uitdraaien.

In de aanval

De Noord-Koreaanse verrassingsaanval begon op 25 juni 1950. In 6 weken tijd slaagden de Noord-Koreanen erin het slecht uitgeruste Zuid-Koreaanse leger en de toegesnelde Amerikaanse eenheden terug te dringen tot de zuidoostelijke punt van het schiereiland.

Met steun van een internationaal VN-troependetachement slaagde de Amerikaanse bevelhebber generaal Douglas MacArthur erin de Noord-Koreanen terug te dringen tot aan de de grensrivier tussen Noord-Korea en China. De massale inzet van Chinese ‘vrijwilligers’ stopte echter de oprukkende geallieerden en drong hen terug tot de 38e breedtegraad.