Regimentsonderscheidingen

Je krijgt wat je verdient. Een douw, een schouderklopje of een duwtje in de rug. Maar soms verdient iemand iets méér. Soms verdient iemand een bijzondere waardering, een onderscheiding.

Eigen onderscheidingen

Bij de krijgsmacht kun je verschillende onderscheidingen verdienen. Dat varieert van een tevredenheidsbetuiging tot dapperheidsonderscheiding. Heel wat Limburgse Jagers hebben zich in het verleden al bijzonder onderscheiden in het gevecht of in vredestijd. Zij kregen zo'n waardering. Iets waar ze trots op kunnen zijn. In elk geval is de krijgsmacht trots op hen.

Het regiment looft ook bijzondere onderscheidingen uit aan de Limburgse Jagers waar het regiment trots op is.

Limburgse Jager van Verdienste

De Limburgse Jager van Verdienste is de oudste regimentswaardering. De eerste reikte kolonel J.L.H.A. Antoni in 1953 uit. Wie zich buitengewoon inspande om het aanzien van RLJ op zeer positieve wijze uit te dragen (hetzij binnen de krijgsmacht, hetzij daarbuiten), krijgt deze waardering toegekend. De waardering bestaat uit een oorkonde en een zilveren medaille, bevestigd aan een lint in de regimentskleuren. De regimentscommandant en de regimentsraad kennen de waardering toe.

De Kolonel J.L.H.A. Antoni Waardering

De Kolonel J.L.H.A. Antoni Waardering bestaat sinds 2004. De regimentscommandant zet met deze onderscheiding mensen die een buitengewone prestatie hebben geleverd in het zonnetje. De uitreiking van deze onderscheiding gebeurt ten overstaan van de troepen. Daarmee is die waardering ook een voorbeeld. De waardering bestaat uit een legpenning met de afbeelding van kolonel Antoni en een oorkonde.

Tinnen Van Donzel

Het regiment kent nog een derde onderscheiding. Wie 5 jaar achter elkaar dient bij het regiment, verdient de Tinnen Van Donzel. Het is een tinnen soldaat op een houten grondvlak. Sergeant Van Donzel stond model voor het beeldje. Vandaar de naam. Soms maakt iemand die 5 jaar niet vol en krijgt toch een Tinnen Van Donzel. Dat kan, als blijk van waardering.