Muziekkorpsen

In 1950, het jaar waarin het regiment werd opgericht, werd ook het Fanfarekorps der Limburgse Jagers geformeerd. Het korps was destijds gelegerd in Venlo. Bij het fanfarekorps was organiek tevens een tamboerkorps ingedeeld, waardoor het korps al snel bekend stond als het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers.

Tamboer- en fanfarekorps

Het muziekkorps leverde een grote bijdrage aan de goede band tussen het regiment en de provincie Limburg. Uiteraard kwam dat door de vele optredens die het muziekkorps in de provincie verzorgde, maar ook doordat menig dienstplichtige muzikant was gerekruteerd uit de talloze harmonieën en fanfareorkesten die Limburg telt.

Op 1 september 1967 werden alle dienstplichtige muziekkorpsen opgeheven. Deze bezuinigingsmaatregel leidde tot een storm van protest, zodat het besluit in 1969 alweer werd teruggedraaid. De heroprichting van het Tamboer- en Fanfarekorps vond echter niet plaats in Venlo, maar in het Duitse Seedorf. Hoewel het korps in Seedorf was gelegerd, kwam het regelmatig terug naar Limburg (en de rest van Nederland) om optredens te verzorgen.

Een nieuw korps

In 1995 ging het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers samen met het muziekkorps van het Regiment Genietroepen. De naam van dat nieuwe korps werd ‘Fanfarekorps Koninklijke Landmacht’. Het nieuwe korps bestond alleen uit beroepsmusici en was gelegerd in de Lunettenkazerne in Vught.

Op 15 juli 1996 voltrok zich een vreselijke ramp. 30 leden van het muziekkorps verloren op die dag hun leven op Vliegbasis Eindhoven door een ongeluk met een C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht.

Na de ramp

Daarna werd het fanfarekorps opnieuw geformeerd. Met de ramp vers in het geheugen was de herstart zwaar, maar spoedig speelde het muziekkorps weer als vanouds. Het korps ging weer optreden, ook in het ceremonieel tenue van het Regiment Limburgse Jagers. Verder zette het fanfarekorps de traditie voort van de ‘Tour de Limburg’. Dat is een tournee waarbij verschillende plaatsen in de provincie worden aangedaan voor concerten. Het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers was ooit met deze goede traditie begonnen.

In 2005 vond er een nieuwe reorganisatie van de muziekkorpsen van de krijgsmacht plaats. Sindsdien is de naam van het muziekkorps ‘Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens’. Dat korps zet de traditie van het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers voort.

Reünieorkest

De traditie wordt officieus ook voortgezet door het Reünieorkest Limburgse Jagers. Dit orkest bestaat sinds 1992. Het Reünieorkest staat los van het regiment, maar het is zonder twijfel een waardige opvolger van het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers. De band tussen het orkest en het regiment is terecht hecht, ook al omdat oude dienstplichtigen deel uitmaken van de bezetting.

Blazers

Ten slotte bestond er in het verleden, naast het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers, nog het halvemaanblazerkorps. Het muziekkorps werd in 1961 opgericht bij 16 BLJ te Oirschot en bestond uit dienstplichtige halvemaanblazers. De halvemaan is een blaasinstrument, gelijkend op de jagershoorn die in het korpsembleem van het regiment staat afgebeeld. Het instrument wordt ook wel een ‘klaroen’ genoemd. Het korps werd na 7 jaar opgeheven. Maar in 1969 werd een nieuw korps opgericht, ditmaal echter bij 42 BLJ in Seedorf. In 1975 viel definitief het doek.