Vaandel en uitzendvlag

Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso ontving op 8 oktober 1951 het regimentsvaandel. De toenmalige regimentscommandant, kolonel E. Lindeboom, kreeg het uit handen van koningin Juliana. Een vaandel was vroeger het herkenningsteken voor de manschappen van een regiment bij de strijd op het slagveld. Daardoor groeide het uit tot het belangrijkste symbool van het regiment.

Vergroot afbeelding Vaandel Regiment Infanterie Johan Willem Friso.
Vaandel van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso.

Symboliek en ceremonieel

Tegenwoordig hebben regimentsvaandels vooral symbolische waarde en een ceremoniële functie, bijvoorbeeld bij beëdigingen of commando-overdrachten. De in ceremonieel tenue gestoken vaandelwacht omringt dan het vaandel. De vaandelwacht bestaat uit een officier, een onderofficier en 4 manschappen. De vaandeldrager bij het regiment is de regimentsadjudant.

Vaandelopschrift

Als een eenheid zich onderscheidt in het gevecht kan de eenheid voor die krijgsverrichtingen een vaandelopschrift krijgen. Het regiment voert de volgende vaandelopschriften:

  • Tiendaagse Veldtocht 1831;
  • Citadel van Antwerpen 1832;
  • Java en Sumatra 1946-1949.

Het opschrift ‘Java en Sumatra 1946-1949’ is in 2008 toegevoegd. Tot dan toe was dit opschrift op een cravate aan het vaandel gehecht.

De opschriften verwijzen naar de belangrijkste krijgsverrichtingen van de eenheden waarvan het regiment de traditie voortzet (1e Regiment Infanterie en 9e Regiment Infanterie).

Uitzendvlaggen

Behalve het vaandel heeft het regiment ook uitzendvlaggen. Voor de verschillende internationale missies van 44 Pantserinfanteriebataljon. Dit zijn UNIFIL, SFOR en ISAF. Op zogenoemde cravates staan de nummers van de verschillende rotaties die het bataljon in een inzetgebied heeft gedraaid.

De Guard of Honour van het regiment draagt de uitzendvlaggen en de banier van het Oorlogsvrijwilligersbataljon Friesland (1-9 RI). Dit doet hij bij bijzondere regimentsaangelegenheden. Tijdens een buitengewoon regimentsappel op 15 oktober 2008 kreeg het regiment dit banier van de Indiëveteranen. Hierop staat onder meer het verzetsherdenkingskruis van het oorlogsvrijwilligersbataljon afgebeeld.