Vieren en herdenken

Een hechte gemeenschap als het Regiment Genietroepen deelt lief en leed. Dat is onmisbaar voor de saamhorigheid binnen de eenheden. Daarom viert het regiment zijn hoogtepunten en staat het stil bij zijn dieptepunten.

Eenheid

Saamhorigheid zit in de kleinste dingen. Een momentje met koffie en taart voor een jarige genist. Een toespraakje bij een ambtsjubileum. Een bijzonder appèl voor de uitreiking van een regimentswaardering. Deze zaken zijn belangrijk voor een eenheid. Om diezelfde reden vieren genisten ook de verjaardag van het regiment en herdenken zij samen de genisten die het regiment zijn ontvallen.

Militairen staan aangetreden tijdens de Wapendag.
Aangetreden voor de Wapendag. (Foto: Anneke Janissen)

Wapendag

De verjaardag van het Regiment Genietroepen is 15 mei. Omstreeks die datum organiseert het regiment de jaarlijkse wapendag in Vught (vroeger in Wezep) om de oprichting in 1748 te vieren. De regimentsadjudant neemt het voortouw voor deze dag. De ceremonie, waarbij alle aanwezigen staan aangetreden, vormt het middelpunt van de dag.

De regimentscommandant grijpt dit moment aan om de eenheden toe te spreken en leden van het regiment in het zonnetje te zetten. Op het programma van de wapendag staan steevast ook een sportmiddag en een feestavond. Oudgedienden en veteranen van het regiment zijn op deze dag ook van harte welkom. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Het illustreert de verbondenheid met het regiment, ook nadat genisten de dienst verlaten.

Herdenken

Tijdens de ceremonie op de wapendag staat het Regiment Genietroepen ook stil bij (oud-)genisten die zijn overleden. Kransleggingen, een toespraak en een moment stilte voor de gevallenen zijn vaste onderdelen. Voor het regiment is dit de belangrijkste herdenking.

Erewacht bij het monument ‘De Vallende Man’ in Dordrecht.
Erewacht bij ‘De Vallende Man’ in Dordrecht.

Genisten zijn daarnaast ook aanwezig bij andere grote herdenkingen, zoals Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ook bij de Nederlandse Veteranendag, de herdenking van de Waaloversteek in Nijmegen en de jaarlijkse herdenking van de Meidagen 1940 in Dordrecht is de genie een vaste gast.

Tijdens reünies binnen het regiment worden specifieke groepen herdacht, meestal in verband met operationele inzet. En ook bij de uitvaart van overleden genisten en oud-genisten is het regiment vertegenwoordigd.

Militairen aan tafel tijdens het regimentsdiner.
Het regimentsdiner. (Foto: Anneke Janissen)

Een sterke band

Feesten en herdenkingen houden de band tussen het regiment en zijn leden sterk. De korpsdiners voor officieren, onderofficieren en manschappen, het Pontonniersbal, en de beëdigingen van nieuwe regimentsleden zijn daar voorbeelden van. Een borrel met collega’s als je op missie gaat en een borrel als je terugkomt. Saamhorigheid vormt de hoeksteen van het regiment en is een onmisbare basis voor het werk van de genie.