De vooropleiding

Toen er nog dienstplichtige commando’s waren, was de vooropleiding de eerste kennismaking met het militaire leven. Het was de eerste stap om de militaire basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Het was het eerste contact met het Korps Commandotroepen (KCT). Daar kwam met de opschorting van de dienstplicht in 1995 verandering in.

Werving

Sinds de invoering van het beroepsleger werft het KCT vooral bij andere infanterie-eenheden. Die kandidaten hebben al militaire ervaring. Maar burgerkandidaten mogen het ook proberen. Deze ‘spijkerbroeken’ krijgen eerst de militaire basisvaardigheden aangeleerd. Daarna kunnen ze instromen in de vooropleiding van het Korps Commandotroepen. De ervaring leert dat maar weinig burgerkandidaten de eindstreep halen.

Vorming

Het programma van de vooropleiding bestond de laatste jaren onder andere uit:

  • velddiensten;
  • schietopleidingen;
  • kaartlezen;
  • verbindingen;
  • medische vaardigheden (gewondenhulp).

Er ligt veel nadruk op de motivatie van cursisten. Ook besteden instructeurs veel aandacht aan militaire waarden als eer, trouw en trots. Zij staan hierbij onder meer stil bij de geschiedenis van de commandotroepen en bij de commandotradities.

Met het oog op de Elementaire Commando Opleiding (ECO) is er veel voorlichting over voeding en fysieke inspanning. De cursisten moeten slagen voor een serie testen. Alleen dan krijgen zij het startbewijs voor de ECO.

Kennismakingsdagen

Sinds 2006 moeten geïnteresseerden eerst ook deelnemen aan de kennismakingsdagen. Anders mogen zij niet solliciteren bij het korps. Het kennismakingsprogramma van 3 dagen is om de 3 weken. Iedere keer is er plaats voor ongeveer 60 kandidaten. Tijdens het programma volgt en beoordeelt het KCT hun prestaties en hun gedrag. De kennismakingsdagen bieden de aspiranten een goed beeld van het vak en het werken bij het KCT. Daardoor is de uitval door verkeerde verwachtingen de afgelopen jaren afgenomen.