Herdenken en monumenten

Het Garderegiment Grenadiers en Jagers kent verschillende monumenten die de gesneuvelden herdenken.

Ypenburg

In de Haagse wijk Ypenburg, op de plek van het voormalige vliegveld, staat een monument ter nagedachtenis van alle Grenadiers en Jagers die zijn omgekomen bij de Slag om de Residentie (1940).

Vergroot afbeelding Twee militairen in ceremonieel tenue bij het monument voor gesneuvelde Grenadiers en Jagers te Ypenburg.
Beeld: Paul Lunenburg, Collectie Haags Gemeentearchief.
Herdenking bij het monument voor gesneuvelde Grenadiers en Jagers te Ypenburg op 10 mei 2010.

Het monument bestaat uit 2 bronzen soldaten op een natuurstenen sokkel en is geschonken door de burgers van Den Haag. Voordat het monument in 2010 in Ypenburg werd onthuld, heeft het op 2 andere plaatsen gestaan. Het monument stond oorspronkelijk aan de Hofweg in Den Haag. Daar werd het in 1951 door generaal b.d. H.G. Winkelman onthuld. Hij was tijdens de meidagen van 1940 opperbevelhebber van land- en zeemacht. In 1964 verhuisde het monument naar de Johan de Wittlaan in Den Haag en tenslotte in 2010 naar Ypenburg. De keuze voor Ypenburg is logisch aangezien er op die plek tijdens de meidagen van 1940 hard tegen de Duitsers is gevochten.

Ockenburg

Om de verbondenheid met Ockenburg ook tot uiting te laten komen werd in 2015 een modern Grenadier en Jager kunstwerk geplaatst. Deze staat op het terrein van de huidige International School of The Hague, op de plaats van het vroegere hulpvliegveld Ockenburg. Dit kunstwerk is ontworpen door een Haagse kunstenares en is geïnspireerd op het monument van Ypenburg.

Vergroot afbeelding Monument in Schaarsbergen.
Monument te Schaarsbergen.

Jagermonument

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen is op 1 juli 1955 het Jagermonument onthuld door luitenant-generaal b.d. J.C. Wagner. Hij was oud-regimentscommandant van de Garde Jagers. Dit monument is ontworpen door tweede-luitenant der Jagers W.J. Wissman. Het monument bestaat uit een wit kruis met een geknielde Jager. Op het monument staat geschreven: ‘Den Vaderlant getrouwe blijf ick tot in den doet’. In het najaar van 2002 kreeg het monument een nieuwe functie. Naast het monument zijn 2 eretafels gemaakt met de namen van de gesneuvelde Grenadiers en Jagers tijdens de Tiendaagse Veldtocht (1831), de meidagen van 1940, de strijd in Nederlands-Indië (1945-1950), de oorlog in Korea (1950-1953) en de missies na 1990.

Herdenken

Bij deze monumenten wordt stilgestaan bij de gevallen soldaten van het regiment. Bij het monument van Ypenburg vindt ieder jaar op 10 mei een herdenking plaats. Hierbij zijn het bataljon, de veteranen, leerlingen van de nabijgelegen school en de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ aanwezig.
Bij het Jagermonument wordt op of omstreeks 7 juli, de regimentsverjaardag, een herdenking gehouden. Ook wordt op dat moment namens het regiment een krans gelegd op het Ereveld Menteng Pulo in Indonesië. Daarnaast stuurt het regiment delegaties naar de 4 mei-herdenking op de Grebbeberg en het Nationaal Indië-monument in Roermond op de eerste zaterdag in september.