Onder pantser

Om samen met tanks op te kunnen treden, ging ook de infanterie onder pantser. De infanterie is hierdoor veel mobieler geworden en bovendien beter beschermd.

Manoeuvre

Manoeuvre, de combinatie van vuur en beweging, vormt de basis hoe gevechtseenheden optreden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is manoeuvre het kernbegrip van de tactische doctrine. Het staat voor een samenspel tussen de verbonden wapens. Voor grondgebonden eenheden betekent dit ook mechanisatie: mobiliteit en bepantsering van wapensystemen en personeel.

Vergroot afbeelding YPR-rupsvoertuig rijdt door Oirschot tijdens een oefening. Archieffoto: ministerie van Defensie.
De YPR-rupsvoertuig tijdens een oefening.

DAF YP 408

De Koninklijke Landmacht schafte vanaf 1961 op grote schaal pantservoertuigen voor de infanterie aan. Dit waren zowel wiel- als rupsvoertuigen. Als wielvoertuig koos de landmacht de DAF YP 408, als rupsvoertuig de Franse AMX Pri (pantserrups infanterie).

13 Pantserinfanteriebataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene kreeg in 1965 de DAF YP 408. Dit karakteristieke voertuig bleef ruim 20 jaar in dienst.

YPR 765

Eind 1987 verving het pantserrupsvoertuig YPR 765 het DAF wielvoertuig bij 13 Pantserinfanteriebataljon. Dit voertuig zorgde met zijn 25mm snelvuurkanon voor een flinke verbetering van de vuurkracht. Door de invoering van de YPR wat het nodig dat de Westenbergkazerne een nieuwe (ruimere) hoofdingang kreeg. Ook 17 Pantserinfanteriebataljon, dat in 1992 de traditie van het regiment overnam, beschikte over de YPR.

Vergroot afbeelding CV90-infanteriegevechtsvoertuig in actie. Archieffoto: ministerie van Defensie.
De CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

IGV/CV9035 NL

De bewapening is nog beter bij het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig, de CV90. De Zweedse CV90 heeft een 35mm snelvuurkanon. Dit voertuig vervangt een deel van de YPR’s bij de 4 pantserinfanteriebataljons. In 2009 is de 1e CV90 geleverd. Bij 17 Pantserinfanteriebataljon stroomde de CV90 in 2011 in.

De doctrines uit de Koude Oorlog over gemechaniseerd optreden zijn inmiddels deels achterhaald. Toch blijven pantservoertuigen onmisbaar voor een effectief infanterieoptreden. Dat is bijvoorbeeld in Afghanistan duidelijk gebleken.