Weblog Chios

Welkom terug!

In mijn eerste blog heb ik een beeld gegeven over het Border Security Team (BST) en mijn functie als ALDO (documenten-expert). Dank voor alle leuke reacties op mijn blog! Tussen de reacties zaten ook een aantal vragen, super leuk. Ik ga proberen die zo goed mogelijk te beantwoorden. Hiermee wil ik het proces beschrijven dat migranten doorlopen.

Wie: opperwachtmeester Annechien.

Wat: documenten-expert Border Security Team.

Een politiewagen voor de ingang van de opvanglocatie Vial in Chios.

Opvangcentrum Vial

Het team

We werken op Chios onder de vlag van Frontex European Border and Coast Guard Agency. Dat betekent dat ik met andere Europese grensbewakers samenwerk. Een internationale omgeving dus. Mijn team bestaat uit 2 screeners, 1 vingerafdrukken-expert, 1 ALDO en een tolk. We ondersteunen de Griekse autoriteiten, daarom is er ook altijd een Griekse collega aanwezig voor de eindverantwoordelijkheid. Ik werk samen met een Fransman en een Litouwse screener. De voertaal is Engels. Dankzij een beetje hulp van Google translate verloopt de communicatie goed. Als politiemensen onder elkaar hebben we vaak aan 1 woord genoeg. De teams werken volgens een bepaald rooster met aan het hoofd een shiftleader. Of je aanwezig bent of stand-by, hangt af van de komst van migranten, een zogenoemde aanlanding.

Aanlanding

Een aanlanding betekent het aan land komen van migranten per boot vanuit Turkije. Tussen deze groepen zitten veel ontheemden. Mensen die zich niet meer veilig voelen in hun thuisland en alle hoop hebben gevestigd op Europa. We zien ook vreemdelingen die om andere redenen de gevaarlijke oversteek maken. 

Annechien controleert een document

Aan het werk

Screening en registratie

Als documentenexpert controleer ik een paspoort op echtheidskenmerken en check of de persoon voor mij ook echt staat afgebeeld op de foto. Mocht er in deze fase iets niet kloppen, bijvoorbeeld bij fraude, dan melden we dat gelijk aan de Griekse collega’s. Zij bepalen de vervolgstappen. Er komen ook migranten aan die niets bij zich hebben waaruit nationaliteit en identiteit blijken. Op zo’n moment kan ik dan even niets en komt de screener in beeld. 

Identiteit vaststellen

Bij iemand die geen documenten bij zich heeft, worden veel specifieke vragen gesteld door een screener. De tolk heeft in deze fase ook een hele belangrijke rol. Een tolk kan aan het dialect horen uit welke regio migranten mogelijk komen. De screener is zeer alert, want hoe je het ook went of keert, hier wordt niet altijd de waarheid gesproken. Tijdens dit proces wordt een beroep gedaan op je marechaussee-ervaring en de bevindingen van de tolk. Het ontbreken van de juiste papieren zorgt in veel gevallen voor vertraging bij een asielaanvraag.

Vingerafdrukken

Na het screenen leggen we de vingerafdrukken en een foto digitaal vast. Deze biometrische gegevens worden in combinatie met de opgegeven of vastgestelde identiteit en nationaliteit geregistreerd in EURODAC, een grote Europese databank. EURODAC helpt de lidstaten met de identificatie van vreemdelingen die via een buitengrens illegaal de EU zijn binnengekomen. Ook kunnen we nagaan of iemand al een asielaanvraag in een ander EU-land heeft lopen.

Nadat iemand het hele identificatie- en registratieproces heeft doorlopen, zorgen de Griekse autoriteiten voor de verdere afhandeling. Dan wordt ook duidelijk of die persoon een asielaanvraag gaat indienen. De Griekse migratiedienst neemt daar een beslissing over.

Dit was alweer mijn tweede blog, ik hoop dat u het nog steeds interessant vindt. Heeft u specifieke vragen over mijn werk of mijn ervaringen hier op Chios? Ik hoor het graag.

Groetjes uit Chios!
Annechien

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Interessant om te lezen! Nog veel werkplezier! X

  Van: Andrea | 19-02-2017, 16:05

 • Super leuk om zo weer mee te mogen "kijken" ! Dank je wel !

  Van: Denise, TFC KMar & Politie | 17-02-2017, 10:28

 • Leuke blog. Maar wat ik me afvraag is waarom er geen biometrische gegevens van de migranten worden vastgelegd, als iriskenmerken, het patroon van het netvlies en dna. Hierdoor de migrant die doorreist altijd en overal worden herkend bij evt ongeregeldheden.
  Groeten en take care

  Van: Kurt Herkstroter | 17-02-2017, 08:52

 • Hi Annechios,

  Erg leuk geschreven en erg leuk om te lezen wat jullie allemaal doen!

  Van: Marga | 16-02-2017, 19:14

 • Leuk blog en goede tijd gewenst.!

  Van: Harry Dijk | 16-02-2017, 13:20