Inzet marineschepen

Nederlandse marineschepen ondersteunen soms Frontex-operaties op zee. Ze brengen onder meer illegale migratiestromen in kaart in het Middellandse Zeegebied. Mochten migranten op zee in moeilijkheden verkeren, dan redden ze die.

Vanaf 4 juni patrouilleerde het multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel in de wateren rond Italië. Het schip redde in die periode 1.024 migranten op zee. De meeste van hen waren in nood nadat het bootje waarin ze zaten dreigde te zinken. Marinepersoneel inspecteerde de vaak overvolle vaartuigen met een drone voordat ze die benaderden met een eigen RHIB-motorboot. De Van Amstel zette de migranten af in Italiaanse kustplaatsen, zowel op het vasteland als op de Italiaanse eilanden. Het schip werd tot en met 4 juli ingezet voor Frontex-operatie Triton. Die concentreert zich op grenscontrole en -bewaking rond Italië en Malta.

NAVO

Nederlandse fregatten kunnen ook de snel inzetbare maritieme eenheden (Standing NATO Maritime Groups) van de NAVO ondersteunen. Via verkenningen, controles en toezicht op zee brengt de marine onder meer mensensmokkelnetwerken in kaart.

De Van Amstel deed dat zo’n 3 maanden vanaf de Egeïsche Zee voordat het zich voor Frontex inzette.

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter bracht vanaf september tot eind 2016 mensensmokkelnetwerken in kaart op de Egeïsche Zee. Het fregat was in die periode het stafschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2. Vanaf de De Ruyter werden 23 vaartuigen gedetecteerd, met gemiddeld zo'n 40-60 migranten aan boord. De NAVO deelde de verkregen informatie met de kustwachten van Griekenland en Turkije en met Frontex.