Nieuw gezondheids- en tandheelkundig centrum Stroe geopend

De Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe heeft de primeur met een gloednieuw gezondheidszorg- en tandheelkundig centrum. Vanmorgen is het geopend.

Voorkant gebouw.
Het nieuwe gezondheidscentrum in Stroe.

Het eerstelijns gezondheidszorgcentrum is door de zeer doordachte inrichting overzichtelijk. De plek is goed voor jaarlijks 15.000 consulten en zo’n 2.500 behandelingen.

Het bijna energieneutrale pand biedt onder meer onderdak aan spreek- onderzoeks- en behandelruimten, een laboratorium, prikpoli en apotheek. Het tandheelkundig regiocentrum, in Stroe alleen al goed voor zo’n 6500 behandelingen per jaar, voorziet in normale en bijzondere tandheelkunde. Denk daarbij aan parodontologie en endodontologie. In totaal zijn er 8 behandelruimten. Het nieuwe onderkomen vormt de ‘voetafdruk’ voor alle toekomstige gezondheidscentra bij Defensie. Ermelo is de eerstvolgende.

Behandelkamers 4 tot en met 8.
De gloednieuwe tandheelkundige behandelkamers.

Verbeteringen nodig

Parallel aan de nieuwbouw wordt hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de militair medische tak. “U constateerde dat de militaire gezondheidszorg niet meer voldeed aan de eisen en verwachtingen. En dat er veranderingen en verbeteringen nodig zijn om de kwaliteit te blijven garanderen”, zei commandant van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie commandeur Remco Blom namens staatsecretaris Barbara Visser tegen het medisch personeel.

Oud gebouw.
Het oude gezondheidscentrum in Stroe.

Beste zorg aan onze militairen

“Dit nieuwe centrum is niet alleen een mijlpaal voor onze medewerkers en patiënten. Het staat ook symbool voor alle positieve ontwikkelingen. Zo zijn wij onder meer bezig met een herstelprogramma voor de gehele militaire gezondheidszorg”, aldus Blom.

Aan de nieuwbouw ging een lang proces vooraf. De vele jaren van minimalisme bij Defensie tornde aan de kwaliteit van het vastgoed. Het oude gezondheidscentrum werd in 2016 noodgedwongen gesloten. Dankzij het team dat de zorg in Stroe leverde, zaten de militairen op locatie niet zonder medische dienstverlening.

Militair knipt lint door. 2 andere militairen houden het lint strak.
De vrolijke opening van het nieuwe gezondheidscentrum.

Zo goed als energieneutraal

Het gezondheidscentrum in Stroe, tevens regiocentrum voor het oosten des lands, is het eerste in een reeks van 6 nieuwbouw en 16 renovatieprojecten. Het nieuwe pand is, met ongeveer 300 zonnepanelen op het dak, bovendien zo goed als energieneutraal. Het toont dat ook Defensie een stap heeft gezet naar duurzame, energiezuinige en doelmatige gebouwen.