Weblog F-35-vlieger Smiley

Star Wars in de cockpit

Mijn vliegerhelm komt regelrecht uit Star Wars. Supercool. Het vliegtuig heeft geen head-up display meer. Alle informatie die je als vlieger nodig hebt, wordt gewoon aan de binnenkant van mijn vizier geprojecteerd. Daar zie ik ook allerlei soorten tactische informatie. Denk aan data van mijn radar en van allerlei andere sensoren, maar ook de informatie die mijn wingman met zijn sensoren ziet.

Wie: F-35-vlieger majoor Pascal Smaal ('Smiley')
Wat: werkzaam bij het Nederlandse F-35 operationeel test- en evaluatiedetachement op Edwards Air Force Base in Californië.

F-35-testvlieger met helm op in cockpit.
Beeld: Frank Crébas
F-35-testvlieger met nieuwe helm.

Als het donker wordt, kan ik beelden van de infraroodcamera's van de F-35 projecteren op mijn vizier zien. Deze camera's geven mij continu een 360 graden beeld rondom het vliegtuig. Overal waar ik mijn hoofd beweeg, zie ik in groentinten een infraroodbeeld van de wereld. Ook onder de kist zit een camera. Dus als ik naar beneden kijk, zie ik niet mijn benen, maar kijk ik dwars door het vliegtuig heen. Je kijkt recht naar de wereld die zich onder je bevindt.

Behalve het infraroodbeeld kan ik ook een nachtzichtfilter selecteren. Zoals ook mijn F-16 collega's en andere aircrews dat hebben als ze met zogeheten night vision goggles vliegen. Dat geeft mij ook 's nachts 360 graden zicht op mijn omgeving. Dat klinkt niet alleen ontzettend cool, maar zorgt ook bij nacht voor een optimaal omgevingsbewustzijn, of zoals wij zeggen: situational awareness.

De helm zit erg comfortabel. De binnenshell is op mijn hoofd gegoten, dus het past perfect. Daarbij is de helm ook betrekkelijk licht. Dat is met alle G-krachten die vrijkomen tijdens een vlucht natuurlijk ontzettend belangrijk.

Er zit ook een ingebouwd active noise reduction-systeem in mijn helm. Dat produceert een soort tegengeluid. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de herrie van de motoren gedempt wordt. Ten slotte is er ook nog de optie om met voice commands te werken. Radiokanalen wisselen of navigatiepunten instellen, het kan allemaal stemgestuurd. Kortom, de F-35 is een vliegtuig van de 5e generatie, maar ook de F-35-vliegerhelm is zijn tijd ver vooruit.

Smiley

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • de F35 geeft ons nog meer veiligheid en een super gevoel dat kunnen wij en schrikt vijandelijkheden af,en Belgieen moet meedoen samen sterk

    Van: Gerard louter | 28-02-2016, 18:55

  • Supermooi, die f35 kom zeker kijken op luchtmachtdagen 2016 op volkel

    Van: WekelijkseGamers | 27-02-2016, 08:01

  • Is de F-35 wel de moeite waard? Zal Nederland de kosten voor de upgrades kunnen betalen? Moet België volgen en ook de F-35 kopen?

    Van: Deneckere | 24-11-2015, 19:40