Belevingsvluchten F-35 voor omwonenden

De F-35's landden 23 mei op Vliegbasis Leewarden en waren 3 weken in Nederland. De nieuwe Nederlandse jachtvliegtuigen maakten 26 mei zogenoemde belevingsvluchten in de omgeving van de Vliegbases Leeuwarden en Volkel. De eerste resultaten van deze belevingsvluchten zijn bekend.

De omwonenden van beide locaties wilden het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert nam daarom vorig jaar het initiatief om de F-35 naar Nederland te halen.

F-35 Lightning II (4)

Nederlandse F-35 met een F-16.

Geluid beleven in eigen omgeving

Tijdens de belevingsvlucht vlogen beide toestellen kort na elkaar de aankomst- en vertrekroutes. Omwonenden konden zo kennismaken met het toestel en het geluid ervaren in hun eigen omgeving. Ter ondersteuning van de geluidsbeleving richtte het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) per vliegbasis 5 meetpunten in. Hiermee werden piekwaarden gemeten op plekken zoals woonkernen en fietspaden. De locaties zijn in overleg met de omwonenden vertegenwoordigers gekozen.

Voorafgaand aan de komst van de F-35's zijn er voor omwonenden informatieavonden georganiseerd. Daarnaast konden zij hun ervaringen delen via een enquête. Op www.belevingsvluchten.nl is meer te lezen over de belevingsvluchten.

Nederlandse F-35 stijgt op van Eglin Airforce Base in Florida.

Nederlandse F-35 stijgt op van Eglin Airforce Base in Florida.