Weekoverzicht Defensieoperaties

62 Nederlandse militairen zijn nu in de buurt van Afghanistan. Het team is in afwachting van een vlucht naar het vliegveld van Kaboel. Daar zorgen ze voor de zogenoemde force protection om evacuaties uit het land mogelijk te maken. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot en met 17 augustus. 

Vergroot afbeelding Archieffoto van een KDC-10.
Archieffoto van een KDC-10.

De militairen arriveerden met een KDC-10 van de luchtmacht. Aan boord zaten ook een consulair noodteam en de Nederlandse ambassadeur onder wiens leiding de evacuatie-operaties worden uitgevoerd.

Albanië

De Nederlandse Chinook-transporthelikopters blijven langer in Albanië. Dat gebeurt nadat de autoriteiten  van dat land hier gisteren om hebben gevraagd. De toestellen hebben hun meerwaarde als militaire brandweer in de lucht volop bewezen. Ze werden ingezet voor het blussen van branden in het noorden van het land.

Eerder hielp een Chinook ook met bluswerk op het schiereiland Karaburun. Hier lukte het mede door inzet van de heli om het vuur onder controle te krijgen.

Vergroot afbeelding Een Leopard-gevechtstank.
Oefenen met de Leopard-gevechtstank.

Litouwen

De 1e oefeningen van de nieuwe battlegroup van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen zijn begonnen. De militairen trainden met de Nederlandse Leopard 2 A6-gevechtstanks en CV90-gevechtsvoertuigen in de buurt van thuisbasis Rukla.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: als NAVO trainen we samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Vergroot afbeelding Archieffoto van Zr.Ms. Holland in de haven van Willemstad in Curaçao.
Archieffoto van Zr.Ms. Holland in de haven van Willemstad in Curaçao.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland wist met eenheden van de Kustwacht 1.325 kilo drugs in beslag te nemen. Dat gebeurde ten zuiden van Curaçao. Zr.Ms. Holland voert als stationsschip in het Caribisch gebied drugsbestrijdingsoperaties uit en ondersteunt de kustwacht. Het patrouilleschip is ook inzetbaar voor humanitaire noodhulp.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
  • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
  • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. De reis van dit vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 41 projectielen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.