Situatie Afghanistan verslechtert

De veiligheidssituatie in Afghanistan is verder verslechterd nu de Taliban opnieuw verschillende steden heeft veroverd. In de media duiken regelmatig plaatsnamen op die voor Nederlandse militairen en veteranen grote betekenis hebben. Ook Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten noemt de berichten over de oprukkende Taliban ernstig.

Vergroot afbeelding Apache boven bergen in Uruzgan.
Archieffoto: Apache boven Uruzgan.

"Verschrikkelijk voor de bevolking, het raakt ons. Er zijn collega’s gesneuveld, en gewond geraakt. Voor onze militairen en veteranen moet dit moeilijk zijn om te zien."

Kandahar, Tarin Kowt, Kunduz, Mazar-e-Sharif, Pol-e-Chomri. Al deze plaatsen kwamen de afgelopen weken in het nieuws voorbij. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ooit waren er Nederlands militairen gestationeerd die zich inzetten voor vrede en veiligheid in Afghanistan. Hiervoor werden grote offers geleverd. Bijleveld realiseert zich dat ten volle. "Nederland heeft 20 jaar geïnvesteerd in de veiligheid van het land, daarvoor zijn onder meer 25 Nederlandse militairen gesneuveld. Nu voltrekt zich het negatieve scenario."

De bewindsvrouw zegt dat het, ondanks de Nederlandse betrokkenheid bij het welzijn van de Afghanen, aan hen zelf is om te zorgen voor de veiligheid. "Het vertrek van de internationale troepen was het gevolg van een afspraak met de Taliban. Zonder de Amerikanen was én is het niet mogelijk om militair aanwezig te blijven in Afghanistan. Wel geldt dat we de Afghanen een alternatief hebben laten zien, we hebben het leger en politie opgeleid. Het is nu aan Afghanistan zelf. Ik heb eerder gezegd: er is geen militaire oplossing voor Afghanistan, het moet langs politieke weg." De minister stelt dat een vredesovereenkomst tussen de partijen de beste manier blijft om duurzame vrede en stabiliteit in Afghanistan te bereiken.