Evacuatie vanuit Soedan

In de Soedanese hoofdstad Khartoum braken 15 april 2023 zware gevechten uit tussen het regeringsleger en milities. Ook buiten de hoofdstad wordt op verschillende plaatsen gevochten. Defensie werd vanaf Aqaba in Jordanië ingezet om Nederlanders vanuit Soedan te evacueren. Dat gebeurde met 2 C-130 Hercules-transportvliegtuigen. Die namen ook mensen met een andere nationaliteit mee. Eenmalig vloog een Airbus A330 van de NAVO-vliegtuigenpool mensen van Aqaba naar Vliegbasis Eindhoven.

Vluchten uitgevoerd:

  1. 24 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  2. 24 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  3. 24 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  4. 25 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  5. 25 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  6. 25 april: Aqaba - Eindhoven
  7. 26 april: Aqaba - Soedan - Aqaba
  8. 27 april: Aqaba - Eindhoven
  9. 29 april: Aqaba - Soedan - Aqaba

Aantallen evacués

In totaal zijn er ten minste 160 Nederlanders geëvacueerd uit Soedan, meer dan 85 van hen met de vliegtuigen van de luchtmacht. Andere Nederlanders konden meevliegen met vluchten van andere Europese landen. Op de Nederlandse vluchten zijn ook circa 130 evacués meegenomen van 18 andere nationaliteiten.

Inzet

De evacuatievluchten werden in goede banen geleid door de luchtmacht, mariniers, een medisch team van Defensie, Snel Consulair OndersteuningsTeams (SCOT) van Buitenlandse Zaken en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.