Weblog Defensieacademie

Splash!

Splash waargenomen op 020!” Vrijdag 11 november was onze laatste dag aan boord, de afsluiting van een ontzettend leuke en leerzame vaarperiode. En ook deze dag was fantastisch. We hadden geen programma meer staan vanwege uitrouleren. Ik was al snel klaar met het schoonmaken van mijn hut, inpakken van mijn spullen en administratief uitschrijven. Toen ben ik naar de brug gegaan: daar was namelijk wat moois te zien!

Wie: Ewi Dekker.

Wat: adelborst technische dienst, tijdens 1e vaart op marineschip.

Ze deden met het kanon schietoefeningen op een sleepdoel. Steeds 10 schoten achter elkaar, en de uitkijk nam waar of het doel geraakt werd of dat het een ‘splash’ was. Er stond behoorlijk veel publiek op de brug; het was ook wel echt een gaaf gezicht!

Onderhoud in machinekamer

Voor ik hier aan boord kwam dacht ik niet dat ik motoren heel interessant vond, ik dacht meer aan de sensoren en radarsystemen. Maar de matroos van voorstuwing was zo enthousiast en heeft me zo veel uitgelegd over alles, dat ik er zelf ook helemaal enthousiast over werd.

Na elke 5.000 draaiuren van de kruisvaartdiesels wordt er een groot onderhoud gepleegd, en laat dat nou ook net die middag zijn. Om 13.00 uur gingen de mannen van de voortstuwing de machinekamer in, en ik ging mee om te helpen. Ze maakten er een feestje van! We hadden geen gehoorbescherming nodig want de diesels stonden uit. Konden we mooi een muziekje draaien. Samen met de matroos heb ik het smeeroliefilter vervangen.

Bedankje voor bemanning

De avond ervoor was onze laatste avond. En we wilden natuurlijk de bemanning van de Evertsen bedanken voor deze mooie tijd. Daarom hadden we bitterballen geregeld. Ook hadden we een leuke groepsfoto opgehangen en berichten op de krijtborden geschreven. Het was een gezellige avond. We hielden ook nog een filmavondje, waar veel adelborsten en matrozen bij waren. Er zijn toch wel hechte banden ontstaan in een korte tijd. En ik merkte aan veel mensen dat ze het jammer vonden dat het al voorbij was.

Groepsfoto aan boord Zr. Ms. Evertsen.

Eerstejaars adelborsten Logistieke en Technische Dienst.

Mooie herinneringen

Het is fijn om weekend te hebben, maar ik voelde me ook wel verdrietig toen we vrijdag wegliepen van het schip. Ik had best nog langer willen varen. In ieder geval kijk ik met veel plezier terug op deze reis. Ik heb honderden foto’s en nóg meer mooie herinneringen! Nu begint de studie op het KIM (Koninklijk Instituut voor de Marine, redactie), waar ik ook erg naar uit zie. Op naar het volgende avontuur dus!

Groetjes,

Dewi Ekker