Weblog Defensieacademie

Een technisch dagje

De meeste mensen slapen ’s nachts, maar op de brug, in de radiohut en in de technische centrale moet altijd een team op post zitten. Vanacht heb ik meegedraaid met een wachtsdivisie in de technische centrale. Er waren veel dingen te doen.

Wie: Dewi Ekker.

Wat: adelborst technische dienst, tijdens 1e vaart op marineschip.

We begonnen met 3 machinekamernood oefeningen. Wat doe je als er ineens een alarm afgaat omdat er brand is bij de gasturbine? Een lekkage bij de dieselgenerator? Hoe ga je veilig te werk en hoe los je zo’n storing op? Het is belangrijk dat de matrozen als rondemannen (matrozen belast met systeemrondes, redactie) goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Daarom doen ze oefeningen met scheidsrechters. Deze scheidsrechters kijken naar de handelingen en passen eventueel het scenario van de oefening aan. Als er echt een probleem is moeten de officieren er op kunnen vertrouwen dat de matrozen het oplossen.

Grijswaterpomp zonder druk

Na de evaluatie ging ik met de rondemannen mee om een controleronde te lopen langs de machinekamers en pompkamers. We kwamen er achter dat er een grijswaterpomp zonder druk stond. Midden in de nacht hebben we dat ding uit elkaar gehaald en schoongemaakt, en bijgevuld met kraanwater. Toen mocht ik hem weer aanzetten en gelukkig werkte het!
De 4 uur wacht zaten er bijna weer op, en na nog even in de technische centrale te hebben gezeten werden we afgelost. Er stond een lekker soepje klaar in het café voor ons als wachtvolk. Daarna mocht ik toch nog lekker even slapen.

Moersleutels en schroevendraaiers

De volgende ochtend, na het ontbijt, meldde ik me op de werkplaats. Daar zat iedereen gezellig koffie te drinken en te bespreken wat er moest gebeuren. De werkplaats is een leuke plek: er staan kasten vol gereedschap en werktafels. Maar ook een mooie geluidsinstallatie waar ze flink muziek mee draaien en een aantal geniale uitvindingen, zoals een koffielepeltje aan een zelf-oprollend kabeltje aan het plafond. Maar als je daar 3 meter vanaf zit met je koffie, kan je natuurlijk ook gewoon een schroevendraaier uit je borstzakje vissen om mee te roeren.

Uiteraard werden wij eerst aan het schoonmaken gezet, maar daarna mochten we wat echte technische klusjes opknappen: met z’n 2-en hebben we 2 brandstoffilters vervangen en schoongemaakt. Het was vooral leuk dat de korporaal die ons begeleidde ons het zelfstandig liet doen. Door kleine holtes achter buizen kruipen, lekker met de handen in de olie... Mij gaf het wel voldoening.

Bijles

In de middag hadden ze geen taken meer voor mij dus ben ik naar een maatje van de technische dienst gegaan. Ik had namelijk geen flauw idee hoe een motor nou eigenlijk werkt... En hij wel en gelukkig kon hij het heel goed uitleggen.

Al met al was het een lekker technisch dagje. En leerzaam ook!

Groeten vanaf Zr. Ms. Evertsen,

Dewi Ekker