Weblog Defensieacademie

Balans

De golven zijn zo hoog dat ik bijna uit mijn bed word gelanceerd. Als ik me aankleed glijd ik van de ene naar de andere kant van de kamer. Het stormt flink buiten. Gelukkig word ik er niet meer zeeziek van.

Wie: Dewi Ekker.

Wat: adelborst technische dienst, tijdens 1e vaart op marineschip.

Laden en richten

In de ochtend hadden we onze 2e les over het pistool Glock, ik vond dat zelf wel heftig. Het is zo’n simpel wapen (slechts 4 onderdelen, we hebben hem uit elkaar gehaald), maar wel dodelijk. Gek om dat te beseffen. Nadat we de veiligheidsmaatregelen hadden genomen leerden we het pistool laden: half laden, volledig laden, bijladen, ontladen en herladen. Ook leerden we hoe we moeten richten, een aardige balansoefening met die wilde golven!

Blauwe woensdag

Het is weer woensdag en bij Defensie betekent dat blauwe hap! Daar hou ik echt van, het doet me altijd aan mijn oma denken. Die maakt ook zulke lekkere nasi.

In de middag hadden we een NBCD-carrousel. NBCD staat voor Nuclear, Biological and Chemical Damage control. In deze carrousel leerden we veel over lekkage en brandbestrijding. In groepjes van 5 gingen we de verschillende onderdelen af. We begonnen met het kleden in hittewerende pakken. Wat waren die dingen warm! En lastig om aan te trekken, wij deden er bijna 6 minuten over. Maar als er echt brand is moeten de aanvalsploegen binnen 6 minuten gekleed op locatie zijn, want er is geen tijd te verliezen.

Ook leerden we hoe je uit een kamer ontsnapt als het blauw staat van de rook. Er was een hindernisbaan voor ons uitgezet, inclusief geluidseffecten. Echt lachen.

Brand en lekkage

Verder leerden we hoe de ‘deurprocedure’ in zijn werk gaat, bij deuren die misschien heet zijn of waar eventueel een brand achter zit, hoe branden worden ingeplot, en hoe de Blanket Search wordt gelopen.

We deden zelf ook een Blanket Search, dat was wel grappig. We moesten namelijk allemaal bureau’s binnen lopen waar mensen gewoon zaten te werken, om te kijken of er iets in brand stond en of er een lek was. We ontdekten 3 branden en 2 lekken. Als laatste hebben we nog een luik gestut zodat er geen water doorheen kon komen.

De dag ging snel voorbij! In de avond keken we samen met de manschappen in het café een toepasselijke film om de dag mee af te sluiten. Het ging over een onderzeeër die ook lek ging en uiteindelijk brandend ten onder ging. Gelukkig zal dat ons niet meer gebeuren na deze leerzame cursus.

Groeten vanaf Zr. Ms. Evertsen,

Dewi Ekker