Digitaal slagveld in het verschiet voor cadetten

“Hoe groter en complexer het aantal dreigingen, hoe meer Nederland rekent op onze krijgsmacht. Op jullie, de militaire leiders van morgen.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag op de 192e verjaardag van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Vergroot afbeelding Gebouw van de Koninklijke Militaire Academie.
De Koninklijke Militaire Academie.

Tijdens een online bijeenkomst blikte ze vooruit op het jaar 2035. De cadetten zijn bij uitstek degenen die te maken krijgen met de keuzes uit de vorige maand verschenen Defensievisie.

Bijleveld: “Wij willen hoe dan ook in 2035 een slimme, technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die zich snel kan aanpassen aan allerlei verschillende soorten dreigingen.” Dreigingen die volgens haar voornamelijk op het gedigitaliseerde slagveld liggen.

Onvoorspelbare vijand

Volgens de bewindsvrouw is Defensie nu niet voldoende toegerust op veranderende dreigingen. Zo heeft de krijgsmacht nog geen goed antwoord op de militarisering van nieuwe domeinen als cyber en de ruimte. Ook ontbreekt het aanpassingsvermogen om met de onvoorspelbare vijand om te gaan. “Dat moet veranderen”, aldus de minister.

Slag winnen

Ze benoemde de zeeën van data. Er moeten manieren worden gevonden om zo snel mogelijk dát stukje informatie op te halen dat voor operaties relevant is, hield ze haar publiek voor. “Wie het snelst die data ophaalt, verwerkt en op een veilige manier teruglegt bij de leiders in het veld… die wint de slag. Dat vraagt om een uniek beroep op jullie persoonlijkheid. Het vraagt om inlevingsvermogen.”

De minister stelde dat dataspecialisten en commandanten in het veld zich bewust moeten zijn van elkaars omstandigheden en elkaar moeten begrijpen. Samen laten zij de operatie slagen.

Modern militair leiderschap

Bijleveld: “De vorming van unieke menselijke slagkracht begint op de KMA. Hier leggen jullie de basis voor modern militair leiderschap. Veel ligt bij jezelf; je geeft je eigen ontwikkeling vorm. Dat is een verantwoordelijkheid die je ook later draagt, wanneer je voor grote operationele uitdagingen staat. Jij moet beslissen, want iedereen kijkt naar jou.”

De minister besloot haar rede met een verjaardagsfelicitatie aan het militaire instituut. “Jullie brengen het onderwijs naar een moderner niveau, met oog voor cruciale kwaliteiten die officieren nodig hebben in de strijd tegen toekomstige dreigingen. Op nog vele jaren en vele leiders van morgen!"