155 petten de lucht in bij Defensieacademie

Met een flinke slinger gingen ze vanmiddag weer de lucht in. De petten van 155 geslaagde cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Ze ontvingen onder het toeziend oog van de commandanten van landmacht, luchtmacht en marechaussee, familie en vrienden hun officiersdiploma of bul.

"Koester het geleerde, de goede, maar ook de slechte voorbeelden. Onthoud het, want je weet nooit wanneer het van pas komt", hield commandant KMA kolonel Joost Doense de afgestudeerden voor. Blijf leren bij landmacht, luchtmacht of marechaussee. Blijf trouwens altijd leren. Onze wereld is niet rustig en veilig. Defensie is relevanter dan ooit en moet daarnaast flexibel blijven."

Hij benadrukte dat de nieuwe officieren leiders zijn en de richting bepalen, ruimte geven of die juist begrenzen. "Het goede bericht is dat jullie dit kunnen. Dat hebben jullie bewezen en daarom mag je een ster op je schouder of een streep op je mouw dragen."

Kennis en karakter

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer feliciteerde niet alleen de afgestudeerden. Hij verwees ook naar het bord boven de ingang van de 'huiskamer' van de adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine: 'Kennis is macht. Karakter is meer'. "Het gaat niet alleen om hoge cijfers, of om academische kennis, schietvaardigheid, goed kunnen navigeren, of alle doctrines van het militair optreden kennen. Het gaat er bij de krijgsmacht ook om dat je lef hebt, eerlijk bent, verantwoordelijkheid neemt en op wilt komen voor de samenleving. Al die kwaliteiten hangen samen met het zijn van militair, een goed officier en militair leidinggevende. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je als leider succesvoller bent, als je hoog scoort op vier universele morele principes, te weten integriteit, verantwoordelijkheid, vergevingsgezindheid en compassie. Pas dan kan je een 'virtuoze leider' worden."

Hij raadde hen aan te zoeken naar een goede coach. "Zorg dat je mensen om je heen verzamelt, die voor je klaar staan wanneer je advies nodig hebt. En die je een spiegel voor houden. Oók – of eigenlijk juist - als je daar niet op zit te wachten."

De bullenparade werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé van de geslaagden.