Ga mee op excursie!

Tijdens de Dag van de Militaire Geschiedenis organiseren we excursies in Den Haag. Ga mee naar de Waalsdorpervlakte: bekend van de indrukwekkende 4 mei herdenkingen. Je kan ook mee met onze bunker-fietstocht of op een ontdekkingstocht door het Haagse Bos en daar restanten van de Tweede Wereldoorlog zien.

Vergroot afbeelding Een militaire trompettist die op een trompet blaast bij een Nederlandse vlag die halfstok hangt.
4 mei herdenking op de Waalsdorpervlakte.

Waalsdorpervlakte

Marco Middelwijk neemt je tijdens een fietstocht mee naar de gedenkplek Waalsdorpervlakte. Dit monument geldt als een belangrijke herinnering aan de slachtoffers van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vlakte werd namelijk gebruikt als fusilladeplaats. De bezetters executeerden ruim 250 gevangenen uit de Scheveningse gevangenis (ook bekend als Oranjehotel) op de Waalsdorpervlakte.

Haagse bunkertour Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers enorme verdedigingswerken langs de kust van West-Europa. Op veel plaatsen in Nederland zijn daar nog overblijfselen van te zien. In Den Haag leidt een fietsroute langs een aantal van die bouwwerken, waaronder de kolossale bunker van Reichskommissar Arthur Seyss-Inquart. Tijdens de Dag van de Militaire Geschiedenis neemt militair historicus Anselm van der Peet bezoekers mee op een Haagse bunkertour.

Bommen op Den Haag

De oorlog liep al op zijn eind toen geallieerde bommen de Haagse wijk Bezuidenhout voor een groot deel in de as legden. Honderden burgerslachtoffers en een enorme materieel schade waren het gevolg. Maar ook elders in Den Haag-Noord liet de oorlog diepen sporen na. Tijdens een fietstocht kriskras door Benoorden- en Bezuidenhout vertelt Erwin van Loo over de dramatische oorlogsgeschiedenis van deze 2 Haagse wijken

Aanmelden

De Dag van de Militaire Geschiedenis is voor iedereen gratis toegankelijk. Vooraf aanmelden is verplicht. Wil jij hét evenement over militaire geschiedenis ook bezoeken?