Bauer: NAVO moet tegenstanders in cyberruimte voorblijven

De NAVO moet de cyberruimte besturen en niet andersom. Anders lopen wij achter de feiten aan. Een belangrijke manier om dat te voorkomen is samenwerken. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei het vandaag tijdens het International Cyber Operations Symposium op het Marine Etablissement Amsterdam.

CDS Bauer spreekt een zaal toe.
Bauer stelde dat de NAVO zijn cybercapaciteiten moet gebruiken om conflicten te voorkomen.

"We zijn compleet afhankelijk van digitale technologie. Een cyberaanval heeft een enorme invloed op de maatschappij en we moeten ons daartegen wapenen. Dat is niet alleen iets voor uitsluitend de strijdkrachten, maar we hebben wel een belangrijke rol bij het ontwikkelen van militaire mogelijkheden om cyberoperaties uit te voeren."

Cyberoperaties hebben wat Bauer betreft veel weg van te-mooi-om-waar-te-zijn-scenario's. "Het kan heimelijk en er hoeft geen land voor te worden binnengevallen. Je kunt binnendringen en enorme schade toebrengen. En omdat het zo weinig sporen nalaat, zijn ze uit te voeren zonder dat er een reactie volgt."

CDS luitenant-admiraal Bauer spreekt een zaal toe.
Luitenant-admiraal Bauer beantwoordt vragen vanuit de zaal.

Lange voorbereidingen

Een nadeel van cyberoperaties is dat de voorbereidingen vaak lang duren en grootschalig zijn. Cyberoperaties worden altijd ontwikkeld voor een speciaal doel, een bepaalde tijd en bepaalde omstandigheden. "Gaan wapensystemen vaak lang mee, het gebruik van malware is vaak eenmalig", aldus Bauer. "Immers computersystemen worden als het goed is doorlopend bijgewerkt, en het cyberdomein is altijd in beweging."

"Een cyberaanval is dus kostbaar, complex en kost heel veel tijd", zei hij. "Nederland en de andere NAVO-landen moeten pro-actief handelen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van cyberaanvallen: een geloofwaardige cyberverdediging. We moeten tegenstanders ervan overtuigen dat ze voor een dergelijk aanval op NAVO-lidstaten een hoge prijs betalen."

Marechaussee achter beeldscherm.
Er wordt veel verwacht van de strijdkrachten als het gaat om de verdediging van het grondgebied zei Bauer, maar ze vormen geen nationale firewall.

Samenwerking

Bauer stelde dat de NAVO zijn cybercapaciteiten moet gebruiken om conflicten te voorkomen. Er wordt veel verwacht van de strijdkrachten als het gaat om de verdediging van het grondgebied zei hij, maar ze vormen geen nationale firewall. "Daarom moeten we samenwerken met andere overheidsdiensten, de private sector en onderzoeksinstituten. Samen moeten we werken aan bewustzijn, capaciteiten uitbouwen en training. Dat kan dus betekenen dat mensen uit de cyberindustrie direct gaan samenwerken met de strijdkrachten."

Nog veel te doen

Er moet echter nog veel worden gedaan om cyberoperaties volledig te integreren in de bestaande militaire capaciteiten. Niet alleen moet de juiste apparatuur er zijn volgens Bauer, maar ook mogelijkheden om bedreigingen te herkennen en die af te slaan. En daarnaast moeten we ook kansen creëren. Niet minder belangrijk noemde hij informatie delen; tussen lidstaten en door het juiste bewustzijn te kweken bij militairen.