Geen valse noten bij ‘prikkend’ luchtmachtorkest

Net als veel andere militairen zijn de leden van het Orkest Koninklijke Luchtmacht al ruim een week aan het ‘boosteren’. De leden van het orkest hebben inmiddels 5.000 prikken gezet.

“De sfeer zit er hier goed in”, zegt majoor Toine Jongbloets vanuit Culemborg. Hij is directeur van het 50-koppig orkest. 20 van hen zetten de prikken, de andere 30 doen administratieve taken. “Alles is goed geregeld en het prikken gaat lekker snel. We vinden het een eer om dit te mogen doen.”

De leden van het orkest zijn behalve in Culemborg actief in Nijmegen, Wijchen en Zaltbommel. Ze zijn helaas niet te herkennen aan hun ceremonieel tenue, maar prikken in hun ‘dagelijkse’ groene kloffie. “Het liefst hadden we ergens in de hoek ook nog wat muziek gespeeld, maar dat zat er niet in. Daar hebben we het eigenlijk ook gewoon te druk voor.”

100.000 prikken

De muzikanten maken deel uit van een groep militairen die de GGD helpt bij het zetten van de COVID-19-vaccins. Sinds medio december zijn militairen, maar ook hun burgercollega's, hiermee volop aan de slag. Vorige week werden er nog eens 500 mensen uit de Defensieorganisatie extra opgeroepen. Daarmee komt het totaal op zo’n 2.000.

Dat zij niet voor niets bijspringen blijkt wel uit de cijfers. De militairen zijn in totaal verantwoordelijk voor meer dan 100.000 prikken.

Sinds de laatste golf is uitgebroken, springt Defensie op verschillende vlakken bij. Zo is ook geholpen bij het afnemen van COVID-tests en springen militaire artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel bij in ziekenhuizen in Limburg en het UMC Utrecht.