Buitententoonstelling 'Vrijheid? Merdeka' 1945 - 2020

De buitententoonstelling 'Vrijheid ? Merdeka' op het landgoed Bronbeek geeft op 15 panelen vanuit verschillende perspectieven een indringend beeld van het jaar 1945 in het voormalige Nederlands-Indië. De focus ligt op de beleving van 15 en 17 augustus 1945.

Verschillende bevolkingsgroepen hebben een uiteenlopende kijk op het begrip vrijheid. Wat betekent vrijheid voor hen in augustus 1945? Hoe kijken ze daar 75 jaar later op terug?

Op 6 en 9 augustus 1945 lieten de Amerikanen 2 atoombommen vallen. De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, werden met de grond gelijk gemaakt. Onverwacht snel gaf Japan zich op 15 augustus over. De Tweede Wereldoorlog was nu ook in Nederlands-Indië voorbij. Maar er waren geen bevrijders, geen feesten, er was geen vrede.

Onafhankelijke Republiek Indonesia

Het bericht over de Japanse overgave veroorzaakte enorme opwinding onder Indonesische nationalistische groepen, vooral in grote steden. Op 17 augustus, sneller dan gepland, riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesia uit. Merdeka! Was er nu eindelijk vrijheid van het kolonialisme?

De geïnterneerden, Nederlandse gevangenen, hoorden dit nieuws 1, 2 weken later. Hier en daar hesen ze een, stiekem bewaarde, Nederlandse vlag. Soms klonk het Wilhelmus. Was er eindelijk weer vrijheid? Maar de mensen mochten de kampen niet uit, omdat het op straat te gevaarlijk was.

Nieuwe oorlog

Voor de Nederlanders kwam de Proklamasi, de eenzijdige mededeling over de onafhankelijkheid, als een verrassing. Nederland erkende de nieuwe staat niet en wilde de kolonie niet kwijt. Maar de revolutie was niet meer te stoppen. Er was een nieuwe oorlog uitgebroken.

Vrije toegang

Museum Bronbeek presenteert de expositie 'Vrijheid ? Merdeka' buiten op het landgoed Bronbeek in het kader van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid. Zij is dagelijks vrij toegankelijk te zien tot en met 1 juli 2021.