Bezoek Bronbeek met mbo, hbo of wo

Studenten leren in Bronbeek over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ze horen verhalen, filosoferen over museumobjecten, maken opdrachten of doen onderzoek.

Ze leren over de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de specerijenhandel, het Koninklijke Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), de Atjehoorlog, de Japanse bezetting, de dekolonisatie-oorlog en de terugkeer/komst van KNIL-militairen naar Nederland.

Reserveren

Wilt u met een groep scholieren komen? Reserveer dan met het reserveringsformulier.

Vergroot afbeelding Een radioset die te zien is in de vaste tentoonstelling 'Het verhaal van Indië'.
Een radioset uit de tentoonstelling 'Het verhaal van Indië'.

Rondleiding

Duur: 45 tot 90 minuten

Onder leiding van een gids bezoeken studenten de tentoonstelling 'Het verhaal van Indië'. Aan de hand van objecten vertelt de gids over de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Ooggetuige

Duur: 45 minuten

Persoonlijke verhalen over het verleden raken. Museum Bronbeek heeft daarom gastsprekers die vertellen over hun eigen ervaringen. Zij nemen studenten mee terug naar de Tweede Wereldoorlog in Indië en de hectische jaren daarna.

Zelf aan de slag

Doelgroep: mbo
Duur: 3 uur

Een gids leidt kleine groepen leerlingen rond. Door middel van opdrachten worden leerlingen aan het denken gezet over Nederlands koloniale geschiedenis en gestimuleerd om na te denken over de eigen waarden en normen.

Informatie voor docenten: het museumbezoek sluit aan bij de leerdoelen voor het vak Burgerschap. U kunt het programma voor het mbo alvast bekijken.

Vrijheid, opdrachten en lessen bij de tentoonstelling 'Vrijheid? Merdeka'

Niveau: 3 VMBO, 3 Havo/VWO Geschiedenis/Maatschappijleer en MBO Burgerschap.
Duur: 75 minuten

Wat betekent vrijheid? Bij de tentoonstelling 'Vrijheid? Merdeka' heeft Museum Bronbeek een educatief project ontwikkeld dat bestaat uit een voorbereidende les, een opdrachtenboekje voor tijdens het bezoek aan de expositie en uiteenlopende verwerkingssuggesties voor na het museumbezoek.

Meer informatie staat in de handleiding voor docenten.

Onderzoek

Geschiedenisstudenten kunnen op Bronbeek onderzoek doen. Maak voor meer informatie een afspraak met het kenniscentrum van Bronbeek via e-mail  of (026) 376 35 19 en bekijk de catalogus van het kenniscentrum. De boeken zijn niet te lenen maar in het kenniscentrum in te zien.

Stage en projecten

Studenten van de pabo, lerarenopleiding geschiedenis en cmv kunnen meewerken aan educatieve projecten. Kom je van een andere opleiding en heb je een leuk voorstel: laat het ons weten!
Neem voor vragen contact op met de educatieve dienst: loket.bronbeek@mindef.nl of (026) 376 35 55.