22 maart Lezing door Lisanne Snelders: de herinneringsliteratuur uit Nederlands-Indië

Activiteitendata
-
Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Lisanne Snelders vertelt over de herinneringsliteratuur uit Nederlands-Indië. Zij schreef hierover het proefschrift 'Hoe Nederland Indië leest'.

Je hoeft niet in Nederlands-Indië geweest te zijn om er een herinnering aan te hebben. Door foto’s, films, schilderijen en literatuur vormen we ons een beeld van de Nederlandse koloniale tijd in Indonesië, een culturele herinnering. Maar hoe komt deze culturele herinnering tot stand? En welk perspectief op de geschiedenis geeft ze?

Lisanne Snelders onderzocht deze vragen aan de hand van de literaire cultuur, in het bijzonder aan de hand van Hella Haasse, Tjalie Robinson en Pramoedya Ananta Toer. Deze 3 begonnen te schrijven rond de onafhankelijkheid van Indonesië, in de jaren direct na 1945.

Schrijvers kijken terug op de koloniale tijd

Het terugkijken en reflecteren op de koloniale tijd was een belangrijke inzet van hun werk, maar de 3 schrijvers deden ze dat vanuit een ander perspectief. Hoe is hun werk gebruikt om herinneringen aan Nederlands-Indië te vormen? Wat zegt dat over de manier waarop verschillende perspectieven op de koloniale tijd toegang kregen tot een nationale geschiedenis?

Museum Bronbeek organiseert de lezing in samenwerking met Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (inclusief museumentree) is € 15. Inschrijving is noodzakelijk via Volksuniversiteit Arnhem (code CUL603).