20 oktober Week van de Koloniale Geschiedenis

Activiteitendata
-
Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem

Museum Bronbeek organiseert in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten. Het complete programma vindt u als download onderaan deze pagina.

Was de Nederlandse koloniale militaire samenleving een mannenwereld? Natuurlijk niet! Dat is een onvolledig beeld van onze koloniale geschiedenis. Door de eeuwen heen vervulden vrouwen in de Oost en de West belangrijke rollen. Ze waren concubines, tot slaaf gemaakt, echtgenotes en huishoudsters van witte mannen in de koloniën. Maar ze waren ook vrijheidsstrijdsters, verzetsheldinnen en ze dienden in het KNIL. Ze waren activisten en idealisten, die streden voor vrouwenrechten, beter onderwijs en betere gezondheidszorg. Vrouwen vervulden talloze rollen door de koloniale geschiedenis heen.

Museum Bronbeek gebruikt het thema ‘Zij/Hij’ om dit aspect uit de Nederlandse koloniale geschiedenis onder de aandacht te brengen in de Week van de Koloniale Geschiedenis. Het programma kwam tot stand in samenwerking met ArtEZ, Focus Filmtheater Arnhem, Indo Filmcafé/Lux Nijmegen, Volksuniversiteit Arnhem en Stichting Moluks Historisch Museum.

Programma

zondag 20 oktober
Dr. Vilan van de Loo bijt de spits af met een lezing over zeebaboes. Zeebaboes zijn Indonesische vrouwen die Europese families aan boord van en naar Europa ondersteunden, maar op de kade vaak aan hun lot werden overgelaten.
Dr. Coen van Galen gaat in op de archieven van slavenhandelaren, over vrouwen én mannen die te werk werden gesteld op plantages.

woensdag 23 oktober
Dr. Aspha Bijnaar gaat in haar middaglezing in op de stereotypering van zwarte mannen en vrouwen in onze koloniale slavernijgeschiedenis.
‘s Avonds kunnen filmliefhebbers in het IndoFilmCafé in Nijmegen de Indonesische speelfilm 'Nyai. A woman from Java (2016)' zien. De film gaat over een Indonesische concubine van een Nederlandse bestuursambtenaar: een experimenteel drama, opgenomen in 1 take, vol historische en culturele verwijzingen en verweven met traditionele zang en dans. De film wordt ingeleid door en nabesproken met de conservator van museum Bronbeek.

donderdag 24 oktober
Bronbeek presenteert ’s avonds in het Focus Filmtheater in Arnhem eenmalig historische filmbeelden uit zijn collectie, die de verhoudingen tussen vrouwen en mannen in de koloniale tijd belichten. Studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten componeerden muziek speciaal voor deze beelden en spelen die live tijdens de voorstelling. De conservator van het museum geeft uitleg bij de getoonde beelden.

zaterdag 26 oktober
De Stichting Moluks Historisch Museum brengt een dagvullend live magazine.
Pengurus Cabang Istimewa Nahdlatul Ulama (PCI NU) Nederland organiseert samen met Museum Bronbeek de Sumpah Pemuda Herdenking. Titel van de herdenking is 'Reaffirming the spirit of Sumpah Pemuda'. De voertaal is Engels.

zondag 27 oktober
Tenslotte een dag vol activiteiten:

  • rondleidingen door het museum en langs de tentoonstellingen 'Mahina. Ode aan de vrouw' en 'Toean Stammeshaus';
  • live traditionele gamelan muziek en dans;
  • theatrale voorstellingen Oostindisch Doof en Land van Toen, waarin de film- en theatermakers Hanneke Coolen en Amber Nefkens inzoomen op de geschiedenis van hun grootouders in de kolonie.

De Week van de Koloniale Geschiedenis is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis.