14 april Lezing ‘Tabé Java, Tabé Indië’

Activiteitendata
Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem

Ronald Nijboer vertelt over zijn zoektocht naar de lotgevallen van een Indiëganger.

Evert-Jan Nijboer.

Evert-Jan Nijboer.

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood.

De reis ontwikkelt zich tot een survivor's story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen. 70 jaar later reist kleinzoon en schrijver/onderzoeker Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers? En wat zien we, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt?

De lezing wordt georganiseerd door Museum Bronbeek in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (inclusief museumentree) bedraagt € 15 . Inschrijving is noodzakelijk via www.volksuniversiteitarnhem.nl (CUL604).

De lezing begint om 14.00 uur.