21 Okt

Week van de Koloniale Geschiedenis

Activiteitendata
-
Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

In de week van de Koloniale Geschiedenis organiseert Museum Bronbeek activiteiten rond het thema Opstand. Dat gebeurt in samenwerking met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, het IndoFilmCafé / Lux Nijmegen en de Stichting Moluks Historisch Museum.

Schoolplaat: ‘De verovering van Tjakranegara op Lombok’

Schoolplaat: ‘De verovering van Tjakranegara op Lombok’ (Collectie Museum Bronbeek. Inv nr 1997/08/21-2-1).

Velen zijn door de tijd heen op allerlei manieren in opstand gekomen tegen vreemde overheersers. Ook in de Nederlandse koloniën, zowel de Indonesische archipel als Suriname en de Caraïben, kwamen mensen keer op keer in verzet tegen de heersende autoriteiten, in individuele verzetsdaden of massale opstanden.

Programma

Museum Bronbeek besteedt aandacht aan ‘Opstand’ in de Oost en de West met een divers programma. U vindt het hier in hoofdlijnen. Het complete en gedetailleerde programma kunt u downloaden onderaan deze pagina. U vindt het ook op de website Maand van de Geschiedenis.

Allereerst met 2 tijdelijke tentoonstellingen over opstand en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog:

  • Doorlopend: 2 tentoonstellingen over opstand en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de expositie ‘Katjongs in Colditz’ staat het Indische en Indonesische verzet in Nederland tegen de Duitse bezetting centraal. Samensteller en historicus Herman Keppy geeft hierover op 21 oktober een lezing met aansluitende rondleiding door deze tentoonstelling. In de tentoonstelling ‘Gevangen in beeld’ krijgt u een beeld van het Japanse krijgsgevangenenkamp Changi in Singapore. Op 25 en 28 oktober zijn er ook inlooprondleidingen door beide exposities.
  • 23 oktober: de Stichting Moluks Historisch Museum verzorgt een dagvullend live magazine ‘Molukkers in verzet. Strijden voor idealen en tegen onrecht.’
  • 24 oktober: historicus Karwan Fatah Black van de Universiteit Leiden gaat in op de ‘redi musu’, slaven die door de Nederlanders werden ingezet in de strijd tegen weggelopen slaven en in ruil daarvoor de vrijheid verkregen. Antropoloog Maria Reinders-Karg van de Stichting Stil Verleden behandelt diezelfde dag het Nederlands slavernijverleden in alle voormalige koloniën.
  • 24 oktober: filmliefhebbers kunnen ‘s avonds in het IndoFilmCafé te Nijmegen de Indonesische speelfilm ‘Jenderal Sudirman’ zien. Deze Indonesische generaal speelde een centrale rol in de dekolonisatieoorlog. De film wordt ingeleid en er is een nagesprek.
  • 25 oktober: dansers van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten geven ’s avonds in het museum meermalen een dansvoorstelling. De dans is geïnspireerd op klassieke Surinaamse slavendansen.
  • 25 oktober: ’s avonds ziet u de documentaire ‘Verzet in Indië’. Onderwerp is het verzet tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • 28 oktober: documentaire ‘Verzet in Indië’, met een introductie en een analyse door de maker Peter Hoogendijk.
  • 28 oktober: de groep Kusumo Budoyo speelt live gamelanmuziek en u ziet dans.
  • 28 oktober: dansers van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten geven ‘s middags in het museum meermalen een dansvoorstelling. De dans is geïnspireerd op klassieke Surinaamse slavendansen.

De ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis.